Kısaca bir işin hangi ölçüler, değerlerler, kriterler üzerinden  yapılacağı, o işin ahlaki ölçülerini belirler.

Gelelim eğitim sistemimize.


Eğitim sistemimizin temel sorusu budur:


Türkiye`de maarif sisteminin tüm alanlarda bir ahlâkı, ahlâk programı, ahlâk ölçüleri, ahlâki sınırları, ahlâki muhtevası, ahlakına ilham veren değerleri, ahlâk müfredatı var mı?


Öğretmenlik mesleğinin, öğrenci ilişkileri, ders/tedris sorumluluğu ve sınırları, veli münasebetleri, ülke sorumluluğu vs tüm yönleri ile ahlâkını anlatan, bağlı ve bağımlı kılan, ölçüler koyan ve kazandıran bir ahlâk eğitimi ve kriterleri var mı?


Bir mühendisin ya da bir mimarın ahlâkını kazandıran, eğiten, öğreten, ölçen, takip eden, genel geçer mühendislik ahlâk ölçüleri bulunmakta mı?


Bir posta memuru, , bir hazine murakıbı, dışişleri meslek memuru ya da devletin diğer tüm memurları için kabul edilmiş, çerçevesi belirlenmiş ahlak/etik kazandıran bir mekanizma yahut genel ölçüleri belirlenmiş bir ahlâk müfredatına sahip mi eğitim sistemimiz?


Bu durum tüm meslek alanları için geçerli bir soru ve temel bir sorun.


Oysa günümüzde yeteri kadar bir `ahlak problemi` ya da `ahlaklı insan` problemimiz varsa eğer, sebebi mevcut eğitim sistemidir...

 

Çünkü sistemimizin çerçevesi, ölçüleri belirlenmiş bir `ahlak felsefesi` bulunmamaktadır!. Bir sınır, bir ölçü, bir adap, bir etik, hasılı bir ahlak barındırmayan belki de tek eğitim sistemine sahibiz.
İnsan tasarımını seküler ve pozitivist ve yüz elli senelik esaslara göre yapan sistemimiz ve salikleri, ahlâklı insan problemimizden Türkiye`de dini sorumlu tutmaktadırlar.


Davul bir yerde, tokmak bir başka yerde!.

İcrasını, eğitim sistemi yapmakta ama sorumlusu din olmakta!.
Böylesi dünyada görülmüş, duyulmuş şey değil.
Maarif sistemimize ahlâkını da yüklememiz, bir ahlâk inşa etmemiz gerekmektedir.


Maarifimizin ahlâk ölçülerini, ahlakî değerlerini, ahlâki bir sistemle yükleyip, bir ahlâk felsefesine dayandırmamız gerekmektedir.


Bir milli maarif ahlâkı oluşturmak zorunlu hale gelmiştir.

Dünyayı kan, kaos, kargaşa ve güce  dayalı -siz buna zorbalık ta diyebilirsiniz- sömürü düzeni ile ile son yüz elli senede yaşanmaz hale getiren batının oluşturduğu karanlık düzenin tek alternatifi; medeniyetinizin huzur, saadet, adalet yüklü alicenaplığını sunacak bir maarif ahlâkı oluşturmalıyız.

Sağlıcakla kalınız.