Larende Karaman haber, Karaman'daki sıcak gelişmeler, yazarlar, şehir servisleri, Karaman son dakika haberleri, Larende.com güncel
HV
30 MART Perşembe 10:26
Advert

Medeniyet Sancağımız Türkçe

Memiş OKUYUCU
Memiş OKUYUCU
Giriş Tarihi : 27-09-2022 10:28

Bugün dil bayramı(mı)… Dil, kültürün ve kimliğin taşıyıcısı olarak, milletimizin çok değerli bir hazinesidir… Kültürümüzün, kimliğimizin, irfanımızın ve hikmetimizin bütün değerleri dilimizde saklıdır. Dilini kaybeden, geleneğini kaybeder, geleceğini kaybeder… Dilimiz, geleceğimizdir.. Bugün dil ve edebiyatta hiç bir karşılığı olmayan, bir çok uyduruk kelimelerin bulunduğu bir Türkçe Sözlüğümüz var… Bu sözlüğe bir anlam yüklü kavramımız ‘şehit’ için bakalım.. Bizim bu topraklarda var oluşumuzun temeli, peygamberlikten sonra gelen bir yüce mertebe, manevi derecesi pek yüksek bir makam olan şehit kavramı için: ‘Yüce bir ideal ve ülkü uğrunda ölen kimse’’ denilmekte… Kavramın içi çağın ve algı yönetmenlerinin arzuları istikametinde boşaltılmış. Hangi ideal? nasıl bir yücelik? Hiç sözü edilmiyor. Sözlük bizim ama sanki Fransızlara bir şehit tarifi yapılmakta… Efendiler, şehit ve şehitlik bu milletin insanlığına, kulluğuna ve yaşamına yön veren, bu topraklarda var oluşunu sağlayan, gazilik ve gaza kültürünü içinde barındıran, Allah yolunda ve yalnızca Allah rızası için cihat etmekle ulaşılabilen, hayatımızın nerede ise bütününü içine alan, ömründe en az bir kere şehit olmaya niyet etmenin itikadî bir mesele olduğu çok değerli bir kavram… Bizim kültürümüze rengini veren bir kavram… Türk Dil Kurumu, yeni ve yerli bir muhteva ile milli bir perspektif ile sözlüğümüzü yeni baştan yazmalı…Sözlüğümüzdeki sömürge mantığına son vermeli… İçi boşaltılmış kelime, kavram ve değerlerimiz, kimliğimizi belirleyen inancımız ve kültürümüz üzerinden yeni baştan tanımlanmalı… MEB ve YÖK bu işin takipçisi ve uygulayanları olmalı.

TDK, yerli ve milli bir çerçeve ile sözlüğümüzün muhtevasını yeniden yazarak, Türk Milletinin gerçek ve milli bir kurumu olduğunu göstermeli…

Orta öğretim okullarımız geçen hafta eğitim öğretime başladı. Üniversitelerimiz ise bu hafta açılmaya başladı. Bir ülke eğitim sisteminin ve üniversitelerinin birinci görevi ana dilini öğretmektir. Bu durum ülkemiz eğitim sistemi için de geçerlidir. Bizim için Türkçe ses bayrağımız ve medeniyet sancağımızdır. Türkçe bütün medeniyet müktesebatımızın saklı olduğu yegane kültür ve kimlik hazinemizdir. Maarifin her kademesinde sağlam bir Türkçe terbiyesi ile neslimize kültür ve kimlik hazinelerimizi kazandırmalıyız. Evimizden, ailemizden ve muhitimizden başlayarak sahih bir Türkçe eğitimini bilinç haline getirmeliyiz. Okullarımızda bir Türkçe ülküsü oluşturmalıyız. Çünkü varlık temelimiz dil üzerinden yürür.

Öğretim sistemimizde durum:

İlkokullarımızda öğrencilerimize öğretilmesi hedeflenen kelime sayısı:

1. sınıfta :63 Kelime!

2. Sınıfta : 266 kelime.

3. Sınıfta : 191.

4. Sınıfta : 225 Kelime!

Peki ya uygulama sonuçları? Bu hedefin çok altında olduğunu söyleyelim.

İlköğretimde Avrupa örneklerinde hedef kelime sayısı:

İlkokul: 2000(Türkiye 500)

Ortaokul: 4000 (bizde 2000)

lisede: 5000 (bizde 2500)

Türkçe Bayramı demekle değil, uygulamada ana dilimizi konuşmakla, geliştirmekle Türkçe’ye bayram yaptırmış oluruz. Zengin bir kelime varlığı ile dil olmadan, dünyayı öğretemeyiz. Dil olmadan, matematiği, fiziği, kimyayı da öğretemeyiz. Hele yabancı dili hiç öğretemeyiz.

Bir medeniyet, ilim, irfan dili Türkçe’yi bu hallerinden kurtarmalı. Anadilimize hep beraber sahip çıkmalıyız. Araya giren emoji alfabesi ve işaretleşmelere dönüşen çocuklarımızın konuşmalarında Türkçe giderek ‘kuş diline’ dönmekte. Hep beraber sahip çıkmazsak mirasımız olan eserleri de tercüme yoluyla anlatabilecek/anlayabilecek nesil arayışına çıkacağız.

Anadilimiz ses bayrağımız, varlığımızdır.

Ana dilimiz medeniyet sancağımızdır.

İlimimiz/bilimimizdir.

Geleceğimizdir.

Maarifin de dört temel görevinden biri ana dilimizi öğretmek, sevgisini bir şuur haline getirmektir.

Biz maarifimizi de, Türkçemizi de dava edinmeye devam edelim..

Halen dilimiz, iletişim ve tüketim düzeninin olanca baskısına rağmen informel kültür kanallarımızdan beslenmekte.

Halen resmi eğitim sistemimizin geriden gelen dil öğretim metot ve anlayışına rağmen irfani sivil kültürel kanallarımız Türkçemizi beslemekte. Her şey metot ile olup bitmekte. Daha öğretici, güncel metotlarla dilimizi sevdirelim, öğretelim.

Sahip çıkalım.

Sağlıcakla kalın.

https://www.maarifinsesi.com/medeniyet-sancagimiz-turkce/

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Halk Şiirinin Altın Halkası: Aşık Veysel (1894- 1973) Depremin Üstesinden Eğitimle Gelmek Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ve Bir Alimin Ölümü Akif’in Türkiye’si Türkiye’nin Akif’i Bir Gençlik Hikâyesi Yazmak Maarifin Türkçesi Topçu: ‘’Mektep, millet kültürünün bayrağıdır.’’ Ankara Sahafları ve Ankara’da Kitap Dünyası Ahilik Yolunda OSTİM ve Ahilik Şûrası Bozkırda Toprağa Düşen Çekirdek: Prof. Dr. Kemal BIYIKOĞLU Topçu’nun İnsan Modeli ve Maarifin Millîliği Süleyman Çelebi’sini bekleyen çağ. Nurettin Topçu’nun Maarif Davası Mora’da Batan Güneş Erdemli Bir Yayın Hareketi: Ebubekir Erdem Okullar Nereye Açılıyor? Maarif Raporu MEMİŞ OKUYUCU: İLK VE ORTAÖĞRETİMDE KELİME HAZNESİ Tarihe Geçen O Fotoğrafın Hikâyesi Öğretmenim ben… Türkçenin Sırları Mİllî Eğitim Şûrası Üzerine Bir Örnek Muallim: Mahmud Celaleddin ÖKTEN (1882-1961) Bir Üniversite Tercihinden Ötesi LGS Tercihleri ve Kendi Hikâyesini Yazmak Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘ADA’sı Bir Hayalimiz Olsun FEN LİSELERİMİZ EĞİTİMİ VE GELECEĞİN EĞİTİM BİR FİKİR ADAMI ALİ FUAD BAŞGİL Eğitimde ufka yolculuk TÜRKEĞiTiMTV YAYINA BAŞLADI TÜRKİYE'DE ŞEHİRLİ DİNDARLIK Doğunun Yedinci Adamı: Mehmet Aydın TÜRKİYE?DE BİR ÜNİVERSİTEYE REKTÖR OLMAK Tarihe İz : Muallim Mahir İz  Bir Maarif Adamı Olarak Mustafa Öcal Aliya İzzetbegoviç: Direnişin ve Dirilişin Mimarı Boğazköprü?de Yanaşık Düzen ya da Bir Fasl-ı Cenaze Cankurtaran: Bir Semtin Hikayesi EĞİTİMİN ELE ALINACAK YANI DÜNYANIN SAHİLİ SELAMETİ:KALKINMIŞ TÜRKİYE EVVEL GİDEN AHBABA SELAM OLSUN ÜNİVERSİTELER TÜRKİYE'YE NE ZAMAN YETİŞİR? VAKAR ABİDEMİZ: AYASOFYA CAMİİ Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Türkiye'nin Temel Eğitim Meselesi: MESLEKÎ EĞİTİM Meslekî Eğitim Üniversitesi MÜTEHASSIS OLMAYAN 'EĞİTİM UZMANI' OLUR MU? KIRAN GÜNLERİNDE MEŞK VE İÇE YOLCULUĞUMUZ YENİ BİR SİSTEM VE 'YENİLMİŞLERİN' DÜZENİ Bir Dönüştürme Projesi: KÖY ENSTİTÜLERİ ? 2 Bir Dönüştürme Projesi: KÖY ENSTİTÜLERİ Ederini Tüketen Düzen ve Biz AKİF'İN TÜRKİYESİ, TÜRKİYE'NİN AKİF'İ Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir KALBİNİN DİLİ OLMAYAN ŞAİR: AKİF Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağacı, Bambu Ağacı Tarihin İnkılap Etmesi Geleceğin Dünyası Gelişler ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Taktik Maktik Yok!.. Maarif Reformu Neden Şart? YAZMAK VE YAZARAK YAŞAMAK İLİM İKTİDARI, MEMLEKETİN İMARIDIR Maarifin Ahlâkı Var Mı ? Maarife Operasyon Ne Zaman? O Şehre Varmaz İsek! DURDURAMAYACAKSINIZ UTANGAÇ SUNUMLU 'ZORAKİ VE İSTENDİK' İNSAN FETÖ'NÜN EĞİTİM BOYUTU UTANGAÇ SUNUMLU 'ZORAKİ VE İSTENDİK' İNSAN SEÇİMİN GALİBİ: EĞİTİM SİSTEMİDİR! EĞİTİMİ TERBİYE ETMEK ECNEBİ MEMLEKETLERE ÖĞRENCİ GÖNDERME MESELEMİZ!