Toplumları bir hedefe yürüten, koşturan ideal ve hedefler gerekmektedir. Bu bakımdan Türkiye?nin bu çağını yönlendirecek bir toplum hedefi idealine ihtiyacı var. Toplum olarak yeni bir ivmeye, yeni bir dinamizme ihtiyacımız var.

Cemiyetimize bu ivmeyi kazandıracak yegâne alan, bir maarif ıslah programıdır. Maarif reformu olarak zaman zaman dillendirdiğimiz bu program, bu asırda cemiyetimizi dünya liginin üstlerine taşıyacak bir program olacaktır.

Çabamızı artıracak, çağdaş metotlardan faydalanacak, yolumuzu ve yönümüzü milletle aynı istikamete çevirecek bir maarif reformu. Burada bilimini de tarihini de bizim yazacağımız bir reform gerekmekte.

İlkokuldan itibaren kanın kendini ürettiğini, dünyanın kendi kendine döndürüldüğünü işleyen pozitivizm ve bilimi ilahlaştıran bakış yerine, hem ilimi, hem de ilimde yaratıcıyı gören gösteren anlayışı hakim kılıp, analiz/kritik yapabilen, akleden, fikreden, milletinin değerlerine sahip, aile birliğini savunan ve buna inanan; aklı, kafası, düşüncesi dünyayı imar etme fikri ile donanımlı bireyler yetiştirecek bir müfredat, öğretmen ve sistemi ihtiva eden bir maarif reformu gerekmektedir.

Bu dünyada millet varlığımızı devam ettirecek ve medeniyet mirasımızı gelecek kuşaklara taşıyacak nesil yetiştirecek bir maarif reformu bu ülke için elzem hale gelmiştir.

Mesleğine ve meslek ahlakına bağlı muallimlerin elinde, çalışmayı, çabayı ve emeği kutsal bilen; her mesleğe girişte en geçerli referansın ?ehliyet ve liyakat? olduğuna inanan, hak ve hakikat ölçülerine sahip bir nesil yetiştirecek maarif reformu şart olmuştur artık.

Türkçe?yi değerleri, türküsü, şarkısı, edebiyatı, sanatı, deyimleri, terimleri, atasözleri, ağıdı, manisi, ninnisi ile öğretecek, sevdirecek ve bir şuur haline gerecek bir maarif sistemine ihtiyacımız vardır.

Çağdışı ezberci metotları atarak, analiz ve kritik yapabilecek, eleştirel düşünce taşıyan bir nesil yetiştirecek maarife  ihtiyacımız var.

Sömürgeci ve pozitivist boyunduruktan çocuklarımızı kurtarıp, kimlik ve değerlerimizle yükleyerek insanlığa umut oluşturacak nesiller yetiştirecek bir maarif sistemine bu ülkenin çok acil ihtiyacı var.

Bütün kademelerinde devletçi(!), devlete dayanarak yetişmeyi belleten, devlet memuru zihniyetiyle adam yetiştiren, devleti bir kapılanma kapısı olarak gören, gösteren bu çerçeveden verdiği  hiç bir diplomanın karşılığı bulunmayan 700 bin sertifika taşıyan öğretmen, 1,5 milyon İİBF mezunu ve daha başka karşılığı olmadan mezun olan milyonları devlete bağımlı(!)  hünersiz, beceriniz, kimliksiz yetiştirerek girişimcilikte 180 ülke arasında bizi 55. ülke haline getiren çağdışı bu sistemi rayına koyacak bir maarif  ıslahına  bu ülkenin  çok acil ihtiyacı var. 

Son söz olarak; üretken, verimli, araştırmacı, kendine güvenen, müteşebbis nesiller yetiştirerek bir maarife ihtiyacımız var.

Bütün bunları yapabilmek için de bir maarif reformu şart olmuştur.