Herhalde kuruluşu 20 yılı geçmiş olan, sanat, dil, gezi, edebiyat, eğitim ve mimari ağırlıklı yayınların yapıldığı kültür portalı Dünya Bizim, bir kaç ay evvel sessiz sedasız kapandı. Hızlı bir şekilde de sosyal medyadan izleri silinmekte.

Bildiğim kadarıyla kuruluşunda Akif Emre merhumun da emeği vardı. Bendeki bilgilere göre 35 binden fazla madde yayını yapılmış bir kültür portalı oldu, Dünya Bizim.

Şöyle bir örnekle kıyaslama yapalım. TDV İslam Ansiklopedisi 16 bin madde. Bu açıdan bakınca nerede ise iki ansiklopedi hacminden fazla yazı, görüş ve fikri telif yayınlanmış.

Dünya Bizim, portalın da oldukça nitelikli yazılar yayınlandı. Bir mektep, ekol ve okul oldu. Aynı zamanda milli ve yerli kültürel ses oldu. Bu topraklardan yükselen bir seda olarak Anadolu topraklarında yankılandı.

Bünyesinde yüzlerce hatta binlerce yazar yazı yazdı. Pek çok yeni yazar yetişti. Dünya Bizim ile Dünyalar bizim oldu. Nerede ise hayatın her alanını kültürümüz, inancımız ve medeniyetimizle irtibatlandıran yayınlar bu platformda yer buldu.

Yol gösteren, yön veren, akıl, fikir inşa eden, tefekkür kapıları açan yayınlar yapıldı.

İçeriden dışarıdan, pek çok şahsiyet, biyografi ve monografik konu, oldukça yetkin kalemlerden okurların istifadesine sunuldu.

Ancak gel gelelim ki bu model platform 2023 sonları itibariyle yayın hayatına son verdi.

‘’Zamanın fendi mi, zamana yenildi mi’’ klişesini kullanmayacağız…

Belki de her kemalin bir zevali vardır… Dünya Bizim de her fani olan gibi, sünnetullah kanunlarına tabidir. Elbette bir iniş ve son vuku bulacak!… Şüphesiz mukadder akıbet budur. Ancak bu sonucu doğru anlamak ve anlamlandırmak gerekiyor.

Bu son neden acaba?

”Neden Kapandı Konusu” ve Muhasebe

1-Dünya Bizim azim, istikamet ve kültürel hakimiyet ile ne kadar derinlikli, kapsamlı işler ilmi işler yapılabileceğini gösterdi.

2- İlmi ve kültürel çabaların aslında sivil karakterli olarak daha etkili yürütülebileceğini gösterdi.

3. Siyaset ve meta metaforları son dönemde yükseldiği için hasbi olarak kültürel alanda fikir ve hasılaya talep azaldı. Dönem jargonuyla ifade edecek olursak ”fikrin para etmediği paranın fikredildiği” nesiller yetiştirilince, imal-i fikir eylenen Dünya Bizim ve benzeri kültür yayıncılığı alanları rağbetten uzaklaştı.

4- Popüler ve seküler yayıncılık, küresel ve dijital karakteriyle son yirmi sene de kuraklaştırıcı tesirleriyle piyasayı adeta teslim aldı. Kitap fuarlarını gezerseniz hangi yazar ve eserlerin talep gördüğünü gözlemlemek size epey ipuçları verecektir. En son Ankara kitap fuarına kendisinin ateist olduğunu söyleyen, milli değerleri istihza konusu yapan bir isim ”onur konuğu(!)” olarak davet edildi.

5- Son olarak da eğitim sistemimiz bu seküler ve küresel maneviyat kuraklığı üreten ve ülkesine, şahsiyetine yabancılaşan politikaları destekleyici nesil yetiştirmeye devam etti. Adeta tahkim etti!. Böylece aidiyetlerin olabildiğince zayıfladığı, kelime haznesiyle beraber kültürel ayarların da olabildiğince yabancılaştığı bir nesil ortaya çıktı. Dahası da arkadan gelmekte.

Üstadın tabiriyle ”verem ve sıtma serbest bırakıldı, İlaç gümrüğe hapsedildi.”

Kendisini kültür ufkuyla alakadar sayan bütün münevverlerin bilgisine arz ederim.

Sağlıcakla kalınız.