Öğretmen Okulu Günlüğü: PAZARÖREN MEZUNLAR BULUŞMASI

Memiş OKUYUCU

10-08-2023 11:32

İnsanın anavatanı çocukluğudur. Çocukluğunu yaşadığı yere insanı kan çekiyor, toprak çekiyor, hatıraları çekiyor, hafızası çekiyor. 

İnsan, cemiyet içinde bir hayata göre programlanmış. Dayanışma ve toplu yaşama kuralları içerisinde varlığını devam ettirmekte. Çağımızda pek çok kurum, birim ve üniversite mezunlar buluşması tertip ediyor. Düzenlenen organizasyonlar cemiyet anlayışının bir uzantısı mahiyetinde. Bu buluşmaların ilk amacı, hatıra ve hafıza da yaşadıklarını birleştirerek maziyi yad etmek. O anı tekrar yaşamak. Kim olduğuna ve kimliğine dair bir hatıra yolculuğu yapmak.

İnsan biyolojik olarak belli çağlara erdikten sonra dönüp geriye bakıyor. Ev aile, çocuk, derken ortalama yaşa geldikten sonra tekrar kendini keşif yolculuğuna çıkmakta. Dönüp geriye bakarak; ‘’ben nerede yaşadım, nerede okudum, kimlerle hangi hatıralarım oldu’’ diyerek kendi hayatını, geçmişini bir daha gözden geçirmekte.  Geçmişte yaşadıklarıyla tekrar hafıza tazelemekte. Yaşadıklarından kimi zaman ders almakta, kimi zaman yaşadıklarıyla yüzleşmekte, bazen de geçmişte yaşadıklarını hatırlayıp teselli bulmakta. Ama insan geçmişiyle birlikte yaşayarak geleceğe yürümektedir. Netice insanlar hafızalarıyla yaşamaktadırlar. Kısacası insan düz ovaya çıkınca, dönüp geriye bakıyor.

YTB’nin yüz altmış dokuz ülkeden yüz elli bin Türkiye mezununu buluşturma programını gördüm bir ara. Yurt içindeki pek çok okul ve üniversite, düzenledikleri mezunlar günü programları ile arkadaşlıklarını tazelemekte. Aidiyet ve mensubiyet hissini geliştirmekte. Okul hatıraları üzerinden yeni arkadaşlıklara kapı aralayarak, mezunları arasında dayanışmayı teşvik etmekteler.

Mezunlar arasında mazisi en tesir bırakanı yatılı okul arkadaşlıklarının hatıraları diye düşünmekte, biz yatılı okul mezunları. Altı yıl gece gündüz, bir eğitim çatısı altında iz bırakan pek çok hatıra yaşanmış. Öğrenciler olarak pek çok acı tatlı hatıraya şahitlik etmişiz. Birçok zorlu dönemeçlerden geçerek hayatın/nasibin bize bahşettiği bugünkü imkanlara erişmişiz. Pek çok arkadaşımızın her birisi öğretmen okullarından yetişerek Türkiye’ye hizmetin pek çok kademesinde görev yapma onuruna erişmiş. Sonunda Türk Milletinin imkanlarıyla bu ülke geleceği için çalışma şerefi kazanmışlar.

Kısaca mezunlar buluşması her birimiz için; hayal, hayat ve hatıraların yeniden canlandırılması, o yılların tekrar yaşanmasıdır.

Öğretmen Okulu Mezunu Kimdir?

Öğretmen okulları pek çok zorlu süreçlerden geçerek bugünlere geldi. Köy Enstitüsü, Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi gibi dönemlerden geçti. Muhtevasının oluşturulmasında pek çok dönemlerde oldukça farklı uygulamalara gidildi. Pedagojisi ve eğitim muhtevası farklı dönemlerde farklı beklentilerle uygulandı. Hepsinde ve her dönemde bir konuda çıta hep üstlerde yer aldı. Bu uygulamalar her dönemde tartışıldı ve tartışılmaya da devam etmekte.

Öğretmen Okullarının bir yönü tartışmasız temayüz etti. Bu okullarımız öğrenciye bir şahsiyet kazandırmaktaydı. Talebe öğretmen okullarında bir şahsiyet kimliğine sahip olarak mezun oluyordu. On binlerce öğretmen okulu mezunu insan olma onurunu taşıyan şahsiyet ile okullarından mezun olmaktaydılar.  Mimar Sinan Öğretmen Okulu mezunları da bu cümleden olarak sayıları on binleri aşacak şekilde okullarından mezun olmuşlardır.  Türkiye’nin farklı köşelerinde memleket hizmeti görmekteler. Her birinin ortak özelliği iyi bir şahsiyet eğitiminden geçmiş olmalarıdır.

Buluşmadan Görüntüler

Her gelişimizde üçler Çarşı Tarafındaki evlerine uğrayıp ateş çayını içtiğimiz sınıf arkadaşımız Halit Erdoğan’ın hamiyetli misafirperverliğini özellikle belirtmeliyim. Gece 10.30’da telefon edip çay içmeye geliyoruz dediğimiz anda Halit hemen ocak ve semaveri faaliyete geçirmiş olmakta.  Rahmetli olmazdan evvel annecağızının çayını ayranını içer, bahçede hatıraları yad ederdik. Halit’in annecağızına ve tüm annelere rahmet ola.

Mezunlardan Yenifakılı Eskiören köyünden Fatih Yüce Sakarya’da makinist. Aracına; eşini, kızını ve oğlunu almış. Mezunlar gününde bulunmak, eski hatıralarını tazelemek için Sakarya’dan gelmiş. Kendisinin ve ailesinin gözlerindeki heyecan yüklü ışıltı tarifsizdi. Bir sevgiliye kavuşma heyecanı ile yüklü olarak arabasını çekti idare binasının önüne. İlk karşılayan oldum.  Ve hal hatır. Az okul hatırası, biraz hafıza tazelemeden sonra yerini yurdunu öğrendik. Uzak yoldan geleni önce arabası ile yemekhaneye ‘’çaman ekmek’’ şenliğine iştirak için yönlendirdim.  

Ahmet Dilci Kayseri adliyesinde hakimliğe başlayan oğluyla gelmiş, mezunlar gününe. Hal, hatır ve sohbet ettik. Yücel Hoca ile tanıştırdık. Samimiyet yüklü sohbeti, görüşmek ve muhabbeti artırmak dileği ile tamamladık.

Türkiye’nin neresinde bir Pazarören mezunu var köşe bucak bulan, ziyaret eden seyyah-ı Pazarören  Vedat Özdemir’in  vefasını özellikle zikretmeliyim. Emiruşağı Köyünde ikamet eden efsane eski okul müdürlerimizden Mehmet Solmaz’ın sağlık, iyilik haberlerini geçti. Kulakları çınlasın Yusuf Genç arkadaşımız, Mehmet Solmaz müdürün  o meşhur nutuklarının ses ve beden hareketleriyle ne taklidini yapardı ama. Herkes yerlere yatardı gülmekten. Talebeliğin zirve yeri bu olsa gerek. Hepsine de selam olsun.

Bir Pazarören Resitali: Çaman Ekmek Şenliği

Talebelik zamanlarımızda, öğrencilere okulda yemekle birlikte sadece çeyrek ekmek verilirdi. Tabi ki her birisi gelişme çağındaki erkek öğrencileri, çeyrek ekmek doyurmaya kafi gelmezdi. Bir kısım öğrenciler bu boşluğu ceket arasına ya da metal tabağın kıvrımlarına bir çeyrek daha kıstırarak telafi yoluna giderdi.  Ancak yine de yetişmezdi. Bu sefer Üçler Çarşı ve Toros Çarşı’daki bakkallarda ‘Çaman Ekmek’’ ile bir gastronomi takviyesi daha yapılırdı. Ender Bakkalı Abdullah Çağlak, Musa Emmi, Edeli, Üçler çarşıda Üçler Bakkaliyesi bunların meşhurlarıydı. Buralarda Çaman Ekmek, Yağ Ekmek, Yumurta Ekmek şeklinde maddi imkanlarla artan oranlarda bir takviye yemek tercihimizdi. Yaygın tercih maddi imkanlar nedeniyle çeyrek çamandı. Bazen yarım çaman da yenildiği olurdu. Maddi durumu biraz daha iyi olanlar için yağ ekmek ve yumurta ekmek menüsü uygulanmaktaydı.

Okuduğumuz altı yıl boyunca istisnasız her öğrenci okul yemeklerinden doymadığı için çaman ekmek yiyerek besin takviyesi yapardı.

Kaldığımız yatakhaneler 18 kişilik çift katlı yaylı ranzalardan meydana gelen koğuşlardı. En son bu gidişimizde yatakhanenin beş kişilik koğuşlar haline getirildiğini gördük.  

Buluşma Programı

Programa 28 temmuz 2023 akşamından Urfa gurubundan gelenler olmuş. 29 temmuz da program geleneksel ‘’Çe/a/man Ekmek’’ şöleni ile başladı. Ekmekler, biz talebe iken 1982 yılında belediyenin yaptırdığı ve halen çalışır durumda olan fırından gelmekteydi. Arasına çemenler sürülü vaziyette… İnanın buna, bu çaman ekmeğin tadı Pazarören’e ilk geldiğimiz yıllardaki yediğimiz çaman ekmekle aynı tatta. O tat, o  koku ve o rayiha gelmekte. Sade çaman ekmek. Su bile fazla. Sadece kaç tane yediğimizi heyecandan sayamadık. Bütün öğrencilik hayatımızda çaman kokusundan şikayet edeni hiç duymadım. Çaman ekmeği yerken edilen muhabbetlerin haddi hesabı yok. Bütün yemekhane hatıraları şöyle hızlıca gelip geçmekte. Yemekhane’de çaman şöleni yapılınca maziyi yad etmeden olmaz.

Yatılı okula başladığımız ilk günlerdi. Müdür Yardımcısı Cemal Günal bizim yemeği tabakta artık olarak  bırakıp döktüğümüzü görmüş. Hemen karşımızda yemek yiyen öğretmenlerin masasından yemeğini bitirdikten sonra bizim masaya yaklaştı. Sene 1976. Yemek yediği metal yemek tabağını iyice parlatmış. İçini bize döndürdü:’’’Ooom yemek yiyince tabak böyle tertemiz olacak. Hiç bişiy tabakta kalmayacak. Taam mı? Anladınız mı’’ Cevap sadece ve tek kelime ’’evet’’. O gün öğrenmiştik sadece yiyeceğimiz kadar yemek almayı. Yemeği israf etmemeyi.  Akşam yemeği; yine sıra, sıraya kaynak yapmak, yemek haneye koşarken pencereden atlamak espirileri arasında yenildi. Öğretmen okulu öğrencisi hiçbir şeyi Hayri şahin gibi ‘’maziye gömdüm’’ deyip işin içinden çıkamıyor. Her hatırasını iliklerine kadar tekrar tekrar yaşıyor. Harun Dinç’ten okul müdürlerinden Kemal Açar’ın ‘’uçağın havalanması’’ metaforunu bilmem kaç defa dinledik. Bu sefer mahrum kalsak da halâ dinleyesimiz var. O hatıraları tekrar tekrar aynı çocuksulukta yaşamanın tadı anlatmakla bitecek gibi değil. Tekrar tekrar yaşamak gerek…

Yemeğe Katılanlar

Bizler Ankara ekibi Yücel Acer, Memiş Okuyucu, Hasan Aktürk, İlyas Bulut ezan vakti buluşarak 29 temmuz sabah namazından sonra Ankara’dan yola çıkarak mezunlar buluşmasına katıldık. Aklımda kalan bazı mezun isimleri; Celal Aramaz, Pazarören Mezunları Dayanışma Derneği Başkanımız İdris Talih, Ahmet Dilci, Cemil Şenyüz, Mustafa Böyükata, Bilal Yılmaz, Veyis Altuntaş, Süleyman Yalçınkaya, Ömer Şöhretli, Niyazi Kılıç, okul müdürü Hayrettin Acet, Pazarören mezunlarının merhum Necmeddin’den sonraki hafızası İsmet Saraç, Çakmak Deliktaş, Kenan Özsoy, Soner Erdoğan, Fethullah Keskin, Vedat Özdemir Hoca, Iğdır’dan gelen Celal Yıldız, Almanya’dan gelen ve muhabbetiyle şenlik kaynağı olan Mehmet Karaman, Bülent Koçak   ve isimlerini buraya sığdıramadığımız yüzden fazla mezun arkadaşımız. Yurdumuzun dört bir bucağından hepsi de…  Varlıklarıyla buluşma günümüze muhabbet, gönülden huzur ve neşve kattılar. Selam olsun cümlesine…

Hatıralarla birlikte en güzel gelecek yüklü buluşma günlerinde görüşmek dileği ile.

Not: Organizasyon tertip heyetine mahsus teşekkürlerimizi sunuyoruz.

DİĞER YAZILARI Bir Kitap Sarayı: Anadolu’nun Manevî Irmağı Yunus Emre 01-01-1970 03:00 Yeni ‘’Müfredat’’ Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? 01-01-1970 03:00 23 Nisan’da Heyecan, Melankoli ve Bir Çığlık!. 01-01-1970 03:00 ‘Dünya Bizim’ Neden Kapandı? 01-01-1970 03:00 ”Bir Bahar Akşamı Rastladım Size” Şiiri ve Hikâyesi 01-01-1970 03:00 Bekri Mustafa’dan Celal Şengör’e 01-01-1970 03:00 Öğretmen Okullarını Hatırlamak 01-01-1970 03:00 Siyasetin Yolları Taştan: İbrahim Halil ÇELİK 01-01-1970 03:00 Eğitim Fakülteleri Müfredatın Neresinde? 01-01-1970 03:00 Hacı Bayram’da Asırlık Kurukahveci: Gül Kahve 01-01-1970 03:00 Orhan Seyfi Orhon, Vedâ Şiiri ve Hikâyesi 01-01-1970 03:00 Bu Bir İlandır 01-01-1970 03:00 ”Şaşırdım Kaldım İşte” Şiiri ve Hikayesi 01-01-1970 03:00 Öğretmen Okulu Günlüğü: Pazarören Hatıraları Türkiye’nin Neresinde? 01-01-1970 03:00 Maarif Vekaleti Binası Nasıl Yandı? 01-01-1970 03:00 Aliya: Acımasız Bir Savaş ya da Adaletsiz Bir Barış 01-01-1970 03:00 İlk Meclis: Kurucu Meclisin Kuruluş Ruhu 01-01-1970 03:00 Yatılı Okul Günlüğü: Pazarören’de Sosyal Hayat 01-01-1970 03:00 Bu Dünyadan Bir Mevlüde Genç Geçti 01-01-1970 03:00 Milli Merkez ve Maarifimiz 01-01-1970 03:00 Eğitimin Özüne Yolculuk 01-01-1970 03:00 Sadelik Yaşatır 01-01-1970 03:00 Yatılı Okul Günlüğü: Sizin Hiç Babanız Öldü mü? 01-01-1970 03:00 Ulus Rüzgârlı: Ankara, Ulus’tan Başlar 01-01-1970 03:00 İmamı Azam Ebu Hanife ve Hakkında Yazılan Roman Üzerine 01-01-1970 03:00 Yatılı Okul Günlüğü: Pazarören Mimar Sinan Öğretmen Lisesi 01-01-1970 03:00 Evvel Zaman İçinde ve Şehirde: İnsan 01-01-1970 03:00 27 Mayıs Darbesini Kim Yaptı? 01-01-1970 03:00 Türkiye Yüzyılında Eğitim 01-01-1970 03:00 Eğitim Gündemin Neresinde? 01-01-1970 03:00 Şehirlilik, Şehircilik ve Deprem 01-01-1970 03:00 Halk Şiirinin Altın Halkası: Aşık Veysel (1894- 1973) 01-01-1970 03:00 Depremin Üstesinden Eğitimle Gelmek 01-01-1970 03:00 Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ve Bir Alimin Ölümü 01-01-1970 03:00 Akif’in Türkiye’si Türkiye’nin Akif’i 01-01-1970 03:00 Bir Gençlik Hikâyesi Yazmak 01-01-1970 03:00 Maarifin Türkçesi 01-01-1970 03:00 Topçu: ‘’Mektep, millet kültürünün bayrağıdır.’’ 01-01-1970 03:00 Ankara Sahafları ve Ankara’da Kitap Dünyası 01-01-1970 03:00 Ahilik Yolunda OSTİM ve Ahilik Şûrası 01-01-1970 03:00 Bozkırda Toprağa Düşen Çekirdek: Prof. Dr. Kemal BIYIKOĞLU 01-01-1970 03:00 Topçu’nun İnsan Modeli ve Maarifin Millîliği 01-01-1970 03:00 Süleyman Çelebi’sini bekleyen çağ. 01-01-1970 03:00 Nurettin Topçu’nun Maarif Davası 01-01-1970 03:00 Mora’da Batan Güneş 01-01-1970 03:00 Medeniyet Sancağımız Türkçe 01-01-1970 03:00 Erdemli Bir Yayın Hareketi: Ebubekir Erdem 01-01-1970 03:00 Okullar Nereye Açılıyor? 01-01-1970 03:00 Maarif Raporu 01-01-1970 03:00 MEMİŞ OKUYUCU: İLK VE ORTAÖĞRETİMDE KELİME HAZNESİ 01-01-1970 03:00 Tarihe Geçen O Fotoğrafın Hikâyesi 01-01-1970 03:00 Öğretmenim ben… 01-01-1970 03:00 Türkçenin Sırları 01-01-1970 03:00 Mİllî Eğitim Şûrası Üzerine 01-01-1970 03:00 Bir Örnek Muallim: Mahmud Celaleddin ÖKTEN (1882-1961) 01-01-1970 03:00 Bir Üniversite Tercihinden Ötesi 01-01-1970 03:00 LGS Tercihleri ve Kendi Hikâyesini Yazmak 01-01-1970 03:00 Hârezmî Eğitim Modeli 01-01-1970 03:00 Ankara’da Bir Eğitim ‘ADA’sı 01-01-1970 03:00 Bir Hayalimiz Olsun 01-01-1970 03:00 FEN LİSELERİMİZ EĞİTİMİ VE GELECEĞİN EĞİTİM 01-01-1970 03:00 BİR FİKİR ADAMI ALİ FUAD BAŞGİL 01-01-1970 03:00 Eğitimde ufka yolculuk 01-01-1970 03:00 TÜRKEĞiTiMTV YAYINA BAŞLADI 01-01-1970 03:00 TÜRKİYE'DE ŞEHİRLİ DİNDARLIK 01-01-1970 03:00 Doğunun Yedinci Adamı: Mehmet Aydın 01-01-1970 03:00 TÜRKİYE?DE BİR ÜNİVERSİTEYE REKTÖR OLMAK 01-01-1970 03:00 Tarihe İz : Muallim Mahir İz  01-01-1970 03:00 Bir Maarif Adamı Olarak Mustafa Öcal 01-01-1970 03:00 Aliya İzzetbegoviç: Direnişin ve Dirilişin Mimarı 01-01-1970 03:00 Boğazköprü?de Yanaşık Düzen ya da Bir Fasl-ı Cenaze 01-01-1970 03:00 Cankurtaran: Bir Semtin Hikayesi 01-01-1970 03:00 EĞİTİMİN ELE ALINACAK YANI 01-01-1970 03:00 DÜNYANIN SAHİLİ SELAMETİ:KALKINMIŞ TÜRKİYE 01-01-1970 03:00 EVVEL GİDEN AHBABA SELAM OLSUN 01-01-1970 03:00 ÜNİVERSİTELER TÜRKİYE'YE NE ZAMAN YETİŞİR? 01-01-1970 03:00 VAKAR ABİDEMİZ: AYASOFYA CAMİİ 01-01-1970 03:00 Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye 01-01-1970 03:00 Türkiye'nin Temel Eğitim Meselesi: MESLEKÎ EĞİTİM 01-01-1970 03:00 Meslekî Eğitim Üniversitesi 01-01-1970 03:00 MÜTEHASSIS OLMAYAN 'EĞİTİM UZMANI' OLUR MU? 01-01-1970 03:00 KIRAN GÜNLERİNDE MEŞK VE İÇE YOLCULUĞUMUZ 01-01-1970 03:00 YENİ BİR SİSTEM VE 'YENİLMİŞLERİN' DÜZENİ 01-01-1970 03:00 Bir Dönüştürme Projesi: KÖY ENSTİTÜLERİ ? 2 01-01-1970 03:00 Bir Dönüştürme Projesi: KÖY ENSTİTÜLERİ 01-01-1970 03:00 Ederini Tüketen Düzen ve Biz 01-01-1970 03:00 AKİF'İN TÜRKİYESİ, TÜRKİYE'NİN AKİF'İ 01-01-1970 03:00 Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz 01-01-1970 03:00 Üreten Nesil Çağı Yönetir 01-01-1970 03:00 KALBİNİN DİLİ OLMAYAN ŞAİR: AKİF 01-01-1970 03:00 Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak 01-01-1970 03:00 Tuba Ağacı, Bambu Ağacı 01-01-1970 03:00 Tarihin İnkılap Etmesi 01-01-1970 03:00 Geleceğin Dünyası 01-01-1970 03:00 Gelişler ve Geri Gidişler 01-01-1970 03:00 Hak Temelli Bir Reforma Doğru 01-01-1970 03:00 Taktik Maktik Yok!.. 01-01-1970 03:00 Maarif Reformu Neden Şart? 01-01-1970 03:00 YAZMAK VE YAZARAK YAŞAMAK 01-01-1970 03:00 İLİM İKTİDARI, MEMLEKETİN İMARIDIR 01-01-1970 03:00 Maarifin Ahlâkı Var Mı ? 01-01-1970 03:00 Maarife Operasyon Ne Zaman? 01-01-1970 03:00 O Şehre Varmaz İsek! 01-01-1970 03:00 DURDURAMAYACAKSINIZ 01-01-1970 03:00 UTANGAÇ SUNUMLU 'ZORAKİ VE İSTENDİK' İNSAN 01-01-1970 03:00 FETÖ'NÜN EĞİTİM BOYUTU 01-01-1970 03:00 UTANGAÇ SUNUMLU 'ZORAKİ VE İSTENDİK' İNSAN 01-01-1970 03:00 SEÇİMİN GALİBİ: EĞİTİM SİSTEMİDİR! 01-01-1970 03:00 EĞİTİMİ TERBİYE ETMEK 01-01-1970 03:00 ECNEBİ MEMLEKETLERE ÖĞRENCİ GÖNDERME MESELEMİZ! 01-01-1970 03:00
G-NL5SXDG3FM