--- Dört Hak Mezhep  ---
Eshabı Kiramın, Peygamberimizin ?sallallahü aleyhi ve sellem? yanında, sohbetinde bulunmak şerefi ile kazandıkları derecelerin büyüklüğünü, anlamamız mümkün değildir. Kuranı Kerimde medhedilen ve peygamberimizin göz bebekleri olan Eshab-ı Kiramın aleyhimürrıdvan hem anlattıkları hem de ictihadları müctehid alimler tarafından toplanmış, ve bazı meselelere de hüküm getirmişlerdir. Böylece ictihad ederek getirdikleri bu hükümler, onların hükümlerine uyanların takip ettiği yol ve mezhep oldu. Bu zamanda yani 2 ve 3 asırda yüzlerce mezhep oluştu. Diğerleri unutuldu ancak , müslimanlar tarafından takip edilen 4 hak mezhep kaldı. 

Mezhepleri kabul etmeyenler, Mezhep imamlarını ret edenler, Kuran ortada varken, kafasından ve hurafelerden din uyduranlara kapılmayın diyenler, yeryüzünde asırlardan beri ibadet etmekte olan milyonlarca müslimânı, yanlış ve uydurma yolda bulunmakla ve hatta müslimânlıkdan ayrı kalmakla lekeliyorlar. 

Bunu da, yâ kendi cahilliklerini de bilmeyen kara kafalı cahiller, yâhud dîn-i islâmı yıkmak, bozguna uğratmak isteyen islâm düşmanları, zındıklar söyler. Birkaç câhil, birkaç zındık, birkaç hadîs ezberleyip, ahkâm-ı islâmiyyeyi bu kadarcık sanarak, işitmedikleri ve bilmedikleri hükümleri inkâr ediyor. Evet, bir kaya kovuğuna sokulmuş kalmış olan  bir böcek, yerleri ve gökleri, bu delikden ibâret sanır.

Kendisinin kurana uyduğunu diğerlerinin ise uydurma dine uyduğunu söylemeye yeltenir. Sanki kendisinden başka ayetleri gören ve bilen yok.

İşte bunlardan bazıları, bazı ayetler söyleyerek güya kendilerini Kurana yaslanmış hissetmekte, sadece kendilerini doğru sanmakta herkesi de cahil, uydurma hadislerden ve hikayemsi şeylerden oluşan bir din anlayışına sahip zannetmektedir. 

Tarih boyunca, İbn-i Teymiyye, Kayyum el Cevziyye ve onun yolunda giden alim kılığındaki mezhepsizlerin haricinde ne kadar alim gelmişse, bu 4 mezhepten birine tabi olmuş, dinini bu mezhep hükümlerine göre yaşamıştır. 

Bu gün 14 asırdan beri naklen gelen bu islamı yaşama biçimini kabul etmeyenlere bir sorumuz olsun. 

Peki sen; dört mezhebi, kişilerin kendi akılları ile geliştirdikleri bir din olduğunu söyleyen sen, 4 hak mezhebi kabul etmeyin sadece kuranı takip ederim diyen sen, söyler misin, öğle veya yatsı nemazını kaç rekat kılıyorsun? 
Abdesti nasıl alıyorsun. Bayram ve cuma nemazını nasıl kılıyorsun. Kuranı kerimde yazmayan binlerce ibadet ve taat senin tarafından nasıl icra ediliyor? Yoksa böyle şeylere de mi uydurma diyorsunuz.?

İbadetleri nasıl kıldığını söylersen söyle. O halde bu mezheplerden birine göre kılıyorsun demektir. Hani uydurma diyordun.. 

Şunu bilmenizde fayda mülahaza ediyoruz ki, Tarih boyunca sizin kabul etmediğiniz ne kadar alim ve evliya varsa, bu mezheplere tabi olarak bu derecelere vasıl oldular. Mezhep kabul etmeyen bir alim ve evliya yoktur. 

Bu bozuk düşüncelerinizi kendinize saklayın. Daha doğrusu yanlış yoldan dönün. Bilin ki size uyacak bir müsliman yoktur.

Mehmet KARAGÖZ