Bu günlerde nerede bir sohbet olsa veya yeni biriyle tanışsam okul idarecisi olduğumu öğrenir öğrenmez herkes;?? Hocam ne olacak bu Milli Eğitimin hali? Hükumet birçok alanda başarılı bulunurken,  Milli Eğitimdeki karnesi genelde pek başarılı bulunmuyor.?? Bu konuda bazı uygulamalar bu düşünceyi maalesef pekiştiriyor. Mesela bunlardan biri; apar topar TEOG? dan LGS? ye geçiş. Yine aynı acelecilik üniversiteye yerleştirme sınav sisteminde de yapıldı.

 Biliyoruz ki her değişim sancılıdır. Şair İsmet ÖZEL ne güzel demiş ??Yürek elbet acı çeker esvap değiştirirken.?? Değişimlerde özelikle de milyonlarca öğrenci ve aileyi ilgilendiren eğitim konularında biraz daha özenli ve daha önemlisi planlı olması gerektiğidir. Hiçbir sistem mükemmel ya da zirve uygulamalar içermeyebilir ve süreç içerisinde revize gerektirebilir. Bu değişim ve revize önceden planlanarak, makul bir geçiş sürecinde ve gerekirse pilot uygulamalarla yapılmalıdır. Değişim öncesi tüm tarafların görüşleri alınarak ortak akıl oluşturulmalıdır.

Bu tip değişim sadece öğretmen ve öğrencileri etkilemedi. Yeni sistem yayınevleri ve dağıtımcıları da ekonomik anlamda zor durumda bıraktı.

Sektörün içinden biri olan yeni Milli Eğitim Bakanımız Ziya SELÇUK Bey bu gibi konulara ve sorunlara hâkim, tedrici ve planlı değişimi yapabilecek biridir. Ziya Selçuk Bey üniversitede 1991 yılında Eğitim Psikolojisi dersimize girmişti. Kendisi öğrenim psikolojisinde olduğu gibi öğretmenlerin sorunlarına, bakanlığın yapısına da hâkim biridir. Kamuoyunun bakandan beklentisi çok yüksek ve kendisi bunla başa çıkabilecek birikime sahiptir. Ancak çok büyük bir yapı olan ve devletin en çok personeline sahip bir kurum ve birçok ülkenin nüfusundan fazla öğrenciye sahip bir bakanlığı yönetmek ve ülkedeki birçok dengeyi gözetmek oldukça çetrefilli bir iş. Ayrıca yeni bakan için en büyük handikap koltuğuna oturur oturmaz bazı sorunları kucağında bulmasıdır. Mesela liselere geçiş sınavı sonrası yapılan yerleştirme daha doğrusu dört turdan sonra yerleştirememe sorunu. Bu konuda bazı değişiklikler yapıldı. Bazı bürokratlar görevinden alındı. Ama hala sıkıntı devam ediyor. Kontenjan artırımı, okul türü değişikliği, algoritma değişikliği ve tercih sayısı artırımı bile sorunu tamamen ortadan kaldıramadı.          

Sınav ile ilgili yorumları bir kenara bırakıyorum ama yerleştirmedeki sıkıntılar gerçekten velilerde hoşnutsuzluğu arttırdı. Üniversite kısmına girmiyorum şimdilik ama yeni bakandan beklenti de çok yapması gereken işler de çok.

Attığı güzel adımların ve etkili dokunuşların ülkemizin eğitimine olumlu katkıda bulunmasını umuyorum. 

Ülkenin en büyük sermayesi yetişmiş insan gücüdür. Bu gücü ülkeye kazandıracak Eğitim Bakanlığının başındaki kişi olarak Ziya SELÇUK BEY?E; bir eğitimci, veli ve vatandaş olarak, can-ı gönülden başarılar diliyorum.