LGS

Bilindiği gibi dün bir milyona yakın 8. sınıf öğrencisi LGS sınavına girdi. Bu sınavda sorulan matematik sorularını doğru cevaplandırabilmek için öncelikle temel matematik becerilerini kazanmış olmak ve üst düzey düşünme becerisine sahip olmak gerekiyor. Bu sebeple, eğitimciler ve veliler okulda verilemeyen bir beceri ölçüldü yorumları yapıyorlar. Dolayısıyla okulda öğretilen matematikle LGS`DE sorulan matematik arasında dağlar kadar fark var. Ülkemizin eğitim sisteminde hangi dersler de düşünme becerisini geliştirebildik ki, geldiğimiz nokta bu maalesef...

Her anlamda eleştirel düşünmeyi ve farklılığın zenginlik olması gerektiğini içselleştiren bir eğitim sistemine hala ulaşmış değiliz. Bunun başlıca nedeni kanaatimce bu sistemle yetişmemiş eğitimcilerin bunu nasıl öğrencisine kazandıracağı konusudur. Yıllarca "icat çıkarmayın "  diye terbiye edilmiş bir nesilden nasıl icat veya eleştirel düşünmeyi hatta nasıl düşünmeyi bekleriz ki? Biz toplum olarak okuyan değil izleyen seyreden bir toplumuz. Okumayan kişi düşünebilir mi?  Buna bağlı olarak düşünmeyen kişi üretebilir mi?

Sorular soru içerisinde zor bir soru. Ama ahvalimiz ortada. Eğitimde gelişemeyen nokta devlet büyüklerimiz tarafından da kabul ediliyor.  Bunun nedenlerini de bir başka yazıda değinmeye çalışalım.

Bu vesile ile LGS ye giren öğrencilere küçük bir hatırlatma: Sorular ne kadar zor olursa olsun, bu en nihayetinde sıralama ile yapılan bir eleme sınavıdır. Netler düşse de ilk %10 giren öğrenciler bir kuruma yerleştirilecektir.