CENNETÜ'L BAKÎ' DE BULUNAN SIR.                               *                     

Hz. Peygamber (s.a.s.) zamanında Medine İslâm devletinin gerçekleşmesinden sonra kurulan kutlu bir mezarlıktır Cennetü‘l-Bakî, Bakî‘u‘l-Garkad isimleri de verilmiştir.
Fakat genellikle kısaca el- Bakî‘ denilmektedir.
Bu mezarlığa ilk defnedilen sahabî, İslâm‘ın Medine‘de yayılmasında büyük emeği geçen ve İslâm‘da ilk defa müslümanlara cuma namazı kıldıran Es‘ad b. Zürare oldu. Başka bir kanaate göre el-Bakî‘ye ilk defa Osman b. Maz‘un defnedilmiştir.                                                                               
*                                                                                                          
Peygamber Efendimiz (s.a.v) örnek hayatı ve örnek uygulamaları bize Kur'anda " Onun hayatı sizin için en güzel örnek" buyurularak tüm güzellikleri gerek hayati ve gerekse uhrevi bize göstermiştir.                                                                    
Umreye veya Hacca gidenler orayı ziyaret ederken içinde yatanlara duyduğu aşk ile gözyaşı dökerken, asil Efendimizin verdiği sırrı anlayamamaktadırlar. Ora bir sır ve ahiret mektubudur. Bu mektubu bırakan ise Allah Resûlüdür.
1-Resimde de görüldüğü gibi ora  yaşam ve ölümün birbirine bitişik olduğu yerdir. Yaşam ve ölüm iç içedir. Bundan dolayi tüm islam ülkelerinde mezarlar köyün girişi ve mektubun okunması için görülen yerdedir.
2-Öyleyse sevgilinin yanında( Ravza) kim olurmak isterse yaşamını ona göre tanzim etsin sırrının verildiği yerdir. Bakin hem Cennet-ül Baki var, hem yaşam var ve hemde yeşil kubbe altında yatan Habibi Kibriya var. Tercihinizi burada yapın demektir bu.
Selam ve bereket onun üzerine olsun.
3- Dünyada, yaşarken  ona yakın olan sahabeler vefat edince nerde olacaklarının resmedildiği yerdir. Okuyun.. ilk dirilen kim, ilk dirilenin yanında dirilen kim ve hangi mezarlık..
4- Ölüm ve hayat, kanunu Allah'ın emri olan adil bir denklemdir. Sevdiklerinin yanında olan  kim olursa olsun, esenlik içinde diri olarak "kişi sevdiği ile beraberdir"inerneğinin sunulduğu  yerdir.