Akaryakıt piyasasındaki değişimler küresel gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Koronavirüs salgınında dünya genelinde bozulan tedarik zinciri sadece sağlık alanında değil ekonomi alanında da büyük yıkıma yol açtı. Bahsi geçen bu zorlu süreçte güçlü olan şirketler bile iflas etti. Ekonomik hesaplamaların temelinde yer alan petrol ürünlerindeki gelişmeler sektörleri derinden etkiledi.

AKARYAKIT FİYATLARI İÇİN KÖTÜ SENARYO

Özellikle benzin ve motorin fiyatlarındaki küresel değişimler dünya gündeminde geniş yer buldu. Avrupa ülkelerinde bile bu süreçte akaryakıt fiyatlarına olağanüstü zamlar uygulandı. Ancak akaryakıt fiyatlarındaki olumsuzlukların en büyüğü salgın döneminde değil savaş döneminde yaşandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin savaşa dönüştüğü 24 şubat 2022 tarihinde ekonomik yıkım başladı. Dünyanın en büyük ülkelerinden birisi olan Rusya'nın savaşa girmesi doğal olarak tüm dünya ülkelerini etkilemiş oldu.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVAŞLA ZAM YAĞMURU BAŞLADI

Savaş döneminde petrol fiyatları uçuşa geçti ve bu durumdan en çok etkilenen ülke ise Türkiye oldu. Şuan Brent Petrol'ün varil fiyatı 95 dolardan işlem görüyor. Savaşın başladığı 2022 yılının mart ayında ise Brent Petrol aniden 139 dolara fırlamıştı. Türkiye'de benzin ve motorinin fiyatı son 4 ayda dövize bağlı olarak 40 lirayı gördü. Bu süreçte Brent Petrol'ün varil fiyatı ise en fazla 95 dolardan işlem gördü.

BRENT PETROL YİNE 100 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Uzun süredir benzin ve motorinin 50 lira seviyelerine yaklaşabileceği belirtiliyor. Daha önce Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa bağlı olarak 139 dolara yükselen varil fiyatının önümüzdeki aylarda yine 100 doların üzerine çıkabileceği varsayılıyor. Dünyanın en büyük petrol üreticileri ham petrol üretimini azalttığı için bu olasılık üzerinde duruluyor.

BENZİN VE MOTORİNE 6 LİRA ZAM SİNYALİ

Eğer bahsi geçtiği şekilde Brent Petrol 110-120 dolar bandına çıkarsa mevcut dolar kurundan hesaplansa bile Türkiye'de benzin ve motorine 6 lira civarında zam gelecek. Bu da 1 litre motorinin 47 liraya, 1 litre benzinin ise 45 liraya yükselmesi anlamına geliyor. 50 litre yakıt tankı olan bir aracın deposunu doldurmak için vatandaş 300 lira fazla ödeme yapmış olacak. Türkiye'de yaşayanlar ise akaryakıta gelen zamların acilen durdurulması gerektiğini düşünüyor.