Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi arıların kış uykusuna yatmamasına sebep oldu, arıcılar önümüzdeki aylarda bal üretiminin düşebileceğini söyledi. Karaman'da havaların yağışsız geçmesi birçok şeyi olumsuz etkilediği gibi bal üretimini de etkiledi. Havaların mevsim normallerinde seyretmemesi arıları şaşırttı. Arıcılar, normalde arıların bugünlerde kış uykusuna yatması gerektiğini ama hava sıcaklıkları yüksek olduğu için kış uykusuna yatmadıklarını söyledi. Bu sebepten dolayı arıların sürekli çalıştığı ve ömürlerinin kısaldığı kaydedildi.

Arıcılar, yağışsızlığın devam etmesi halinde önümüzdeki bahar aylarında bal üretiminin azalabileceğinin altını çizdi. "Havaların soğumayıp sıcak gitmesi sebebiyle arılar kış uykusuna yatmadı"

Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel YASAN; " İklim; genel olarak kurak gitmesi sonucu Tarımın tüm üretim dallarında olduğu gibi biz arıcılar ve arılarımızda olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşımaktayız, inşallah ülkemiz ve ilimiz yeterli yağışını alır arıcının ve çiftçinin yüzü güler. Kuraklık böyle devam edecek olursa da devletimizin ilgili kurumları gerekli önlemleri şimdiden alarak arıcılarımızın ve çiftçilerimizin desteklenmesi konusunda çalışmalar yapmalıdır."dedi

Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel YASAN açıklamasına şu şekilde devam ederken; " Arıcılarımız ise havaların sıcak ve kurak gitmesi neticesinde arılar sürekli uçarak boşa enerji harcamış ve bu arada yavru faaliyeti de devam etmiştir. Bunun sonucu kovan içi yiyecek stoklarını bitirmiş olabilirler, dolayısıyla koloniler sık sık kontrol edilerek ( en az haftada bir) duruma göre ek besleme yapmalarını önermekteyiz, yavru faliyeti devam ettiği içinde Varrao pazaritide faaliyetine devam etmiştir. Bunun içinde mutlaka varrao mücadelesine de dikkat etmemiz gerekir. 2023 yılının arıcılarımıza, çiftçilerimize ve ülkemize bol bereketli bir sezon geçirmesini dileriz." ifadelerine yer verdi.