Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilin ekonomisini de yerle bir etti. 

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis’te 57 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Buralardaki 4 bin 500 işletmede, 540 bine yakın çalışan var. En ağır hasarı ise 23 OSB aldı. Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da ekonomi tamamen durdu. Doğalgaz ve elektriğin tam verilemediği deprem bölgesinde bazı fabrikalar hiç açılmayacak. 

Özellikle büyük şehirler için büyük bir tehlike oluşturan deprem sonrası deprem fay hattı haritası, aktif ve pasif fay hatları, fay hattının geçtiği iller merak kazandı. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor.. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.

Bu haritada En risksiz bölge Karaman ve Konya gözükmektedir. Türkiye'nin Ağır sanayisi marmara bölgesinde bulunurken, olası bir depremde Türkiye'nin Ağır sanayisi çöker. Türkiye'nin Ağır sanayisi Karaman'a veya Konya'ya kurulabilir. 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye acıya uyanarak,  Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilin ekonomisini de yerle bir etti. 

Karaman'da Savunma Sanayiisi ve Ağır sanayi Serbest Bölgesi Kurulması gerekmektedir. Savunma ve Ağır sanayisinde üretim yapan şirketlerimizin ihracat odaklı yatırım ve üretim yapmalarının önünü açacak ve dış ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak. Savunma ve Ağır sanayiinin Karaman’da kümelenmesi de özellikle yazılım ve donanım yönüyle üretimimizin ve istihdamın arttırılmasına önemli katkı yapacaktır.

Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü'nün verdiği verilere göre Karaman bölgesi Depremde en güvenilir bölge gösterilirken, Türkiye'nin bel kemiği olan Savunma ve Ağır sanayi'de bu yüzden Karaman'a kouşlandırılmalı. Karaman'da önceden yapılan yönetimsel hataların tekrardan yapılmaması ve Serbest bölgeye Savunma ve Ağır sanayi'nin kurulması Karaman bürokrasisi ve yetkililer tarafından bir an önce ele alınarak gerekli projeler başlatılması gerekmektedir.