Neymiş? Sigara harammış. Yok daha neler(!) Olacak şey mi şimdi şu. Herkesin içtiği şey nasıl olurda haram olur? Haramsa milli piyango haram? Çoğumuz almıyoruz çünkü(!)

Bla? Bla? Bla?

Yazıya başlamazdan evvel çalışma odamdaki boy aynasının karşısına geçip şöyle uzunca bir baktım kendime.

Kaşımı hafif kaldırıp hani, kirli sakalımı da çenemle bir sıvazlayıp ?Yürü be koçum, kim tutar seni, endamın yeter aslanım?? gibilerinden birkaç kişisel gelişim yalanı uydurmak gelse de içimden dilim varmadı bir türlü söylemeye.

İçimden yüzüme karşı söylediğim tek şey ?Allah senin gibi muhafazakârdan muhafaza buyursun? demek oldu. Ve tabi ki dudaklarımı büzüştürmüş bir halde yüzüme astığım mahcup bir âmin ifadesiyle.

Git git herkesin kendini beğenmekten ve beğenilmekten neredeyse modern bir maymuna döndüğü gerçeğini yadsımadan, ben nasıl ki eğri oturup doğru yazmışsam siz de doğru okuyun hem doğru anlayın isterim anlatmak istediklerimi.

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim ki ben de kurtulayım siz de kurtulun. Dünümüzden ve de dinimizden yana yüz seksen derece evirip kevgire döndürdüğümüz içler acısı halimizin resmini bin ressam da bir araya gelse ne çizebilir ne de çözebilir.

Benzetim yerindeyse modernitenin konforlu rüyasından uyandırılmayı istemeyen biz keyf ehli Müslümalar diyebileceğim ?ashabı keyif zümresi?ni -Allah muhafaza- yaşanacak bir kaç 15 Temmuz hadisesi ancak kendimize getireceğe benzer.

O kadar ki zihnimizin başköşesinde İOS denen tanrıya yer verip, Andorid kavramını da ezberlenesi bir sure gibi diline pelesenk edenler olarak sosyal medyada bir birimize ayetleri yok sayarcasına kelamı kibarlar paylaşır olduk.

Bu mu yani sorun. Elbette ki bu değil ama beni rahatsız eden asıl şeyi ben içimden geldiği gibi söylemek istemeyeceğim, siz de eminim duymak istemeyeceksiniz.

Mesele bizim ?Festekim kemâ umirte/Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!) üzere olmayışımız olamayışımız. Yıl boyunca haşa Kuran?daki binlerce ayetin işimize gelenlerine iman edip işimize gelmeyenlerine tabir yerindeyse fetva aramanın, kılıf uydurmanın derdine düşüyoruz.

Bu netameli halimize bir değil binlerce misal vermek mümkün elbette. Neredeyse yılın üç yüz atmış günü haramları helal kazanında kaynatıp bir birimize arsızca içirmeye çalışıyor, sonra da kalan beş günde yediklerimizi kusturmanın telaşına düşüyoruz.

Dilimiz en kutlu ve tumturaklı sözler ededursun, kalbimize hesap vermeye korkan bedenimiz ha bire kekeliyor?

Sadede gel muhterem de hele ne diyeceksen.

Birilerinin ecnebi töresine çanak tutup Noel?i kutluyor oluşuna, piyango bileti alıyor oluşuna, gece yarılarına dek eğlence mekânlarında çakır keyf oluşuna buğz ediyoruz haklı olarak.

Kızıyoruz, dahası yapmıyoruz? Çünkü bizim zaten biletle, eğlenceyle, gece kulüpleriyle, alkolle, çam ağacıyla vs. ile işim olmaz da ondan. Eğer ki işimiz olsun eminim ucun kıyın bulaşırız, kimseye de eyvallah etmeden hem de.

Dedim ki aynadaki suretime? Ya hu Ademciğim, nefsim, canım, gözüm?

 Noel caiz değilse vergi kaçırmak da, sigortasız eleman çalıştırmak da, derste telefonla oynamak da, bankada, hastanede ve sair devlet dairesinde araya girip özel muamele görmek de, esnaf olarak caddeyi işgal etmek de, pazarda çürük domatesi kakalamak da, kendi derneğine, sendikana, partine, görüşüne yakın olanları kayırmakta caiz değil.

Be adam piyango haramsa torpil de haram. İçimizde cevelan eden ve söylemeye dilim varmıyor ama onlarca his, istek, iştiyak, haset, beklenti de haram.

Yanı başımızda duran insanlara, yahut taşlara, ağaçlara işte? Gösterdiğimiz çoğu tavır, davranış, tarzlar da haram.

Birilerinin sırtından zengin olmak da, ayıplı malı bin bir yalanla temiz niyetine satmak da, tarihi geçmiş undan ekmek yapmak da, yalan söylemek de, gıybet etmek de, haddi aşmak da, mültecilerin namusuna göz dikmek de, devletin imkânlarını, makamları, mevkileri şahsi çıkarlarımız için kullanmak da haram.

Sosyal Medyadaki evlere şenlik ahvalimizden dem vurmaya lüzum dahi görmüyorum.

Sigara haram diyen Diyanet İşleri Başkanı?mıza neden kimse itibar etmiyor sanıyorsunuz. Çünkü sigara haram olamaz, olmamalı. Kolay değil ondan vazgeçmek. Varsa yoksa piyango haram? İşimize gelmeyen ne varsa onlar haram.

Anladınız mı ne demek istediğimi.

Sonra da iki sayfa Kuran okumak için üç ayları sözüm ona iple çeken biz insansı robot (android) halini almış Müslümanlar olarak yevm-i kıyamette Peygamber bizi Havz-ı Kevser başında bekleyecek hem de alnımızdan öpecek diyerek gönlümüzde keyif çatıyoruz.

Korkarım bu eğreti imanlı halimizle varırsak topağa bizi alnımızdan öpse öpse peygamberden evvel Noel Baba hazretleri öper?