Merhaba arkadaşlar ben Ahmet, ?Bol bol boş vakti olanlar? kanalıma hoş geldiniz, bugün yine birbirinden saçma şeylerin tadına bakıp, eşek şakalarını yapmaya da devam edeceğiz abone olun, takipte kalın bana para kazandırmaya  ve vaktinizi boşa harcamaya devam edin.

Ünlü video paylaşım sitesi ?Youtube?. Aradığınız her konuda video bulabileceğiniz bir site. Arama kısmına anahtar kelimeleri yazıp arama butonuna tıklamanız  yeterli.

Tariften tutun da oyuncak tanıtımına, kıyafetten tutun da makyaj hilelerine kadar daha akla hayale gelmeyecek birçok konu mevcut. Moda, teknoloji, oyuncak ta bunlardan birkaçı.

Kimi yararlı konular var evet, örneğin ders bile anlatıyor hocalar. Matematik ile ilgili tüyolar, kaçırdığınız dersin ders notları, özetleri vb.

Öyle ki bir dakikada 400 saatlik video yükleniyormuş.

Tabi bir kavram çıkıyor karşımıza ki namı diyar ?Youtuber?. Düzenli olarak Youtube?a video yükleyen şahıslar. Kavram demektense artık meslek dememiz daha doğru bir tanım olacak.

Peki, neden gecelerini gündüzlerine katarak video oluşturup sürekli yüklüyor onları bu kişiler? Pek tabi ki maddi gelir elde ediyorlar. Yaptığım araştırmaya göre bir buçuk milyon takipçisi olan bir youtuber yılda 85 bin dolar elde etmekte imiş.

Hem yaptıkları videolarla reklam almayı hedefliyorlar hem de videoda ürün tanıtımı yaparak reklamın zaten kendisini yapıyorlar.

Şıkır şıkır, cicili biçili oyuncakları tanıtıyorlar. Hatta ebeveynlerin kendileri çocuklarını meta olarak kullanarak yapıyorlar bunları..

Peki çocuklarımız neye maruz kalıyor? Hem de günde sattlerce? Neleri görmemesi ve bilmemesi gereken dönemde ?erken?den öğrenip görüyor?

Çocuklar? Çocuklar ise neredeyse gününün tamamını bu sitede geçirmekte? Sonrasında? Tabi ki bir kanal açmak istemekte, en basiti oyuncağın kendisini almak istemekte. 

İdol adlıkları youtuberlar gibi konuşup onların yaptıklarını yapmak istiyorlar.

Ebeveynler? Ebeveynler çocuklarının ne izlediklerinden haberdar bile değiller. Mesela çocuğu çok ünlü bir yotuberın sıkı bir takipçisi lakin o ebeveyn o youtuberın adını bile duymamış varlığından bihaber. Oysa çocuğunun yeni bakıcısı olmuş!

En kötüsü de bunlar feci şekilde zaman aldıkları gibi bir de birçoğu yaptıkları zevzekliklerin dışında şiddet içerikli ve küfürlü bir dil kullanmakta.

Oysa zaman geçiyor. Evlatlarımız bir daha çocuk olmayacaklar. Kişilik gelişimi ve oturumundaki kritik dönemleri tükeniyor. Onlar yaş beton ve şekillenip donuyor.

Çocuklarımızın dini ve ahlaki gelişimleri için gereken en verimli zamanı en hassas dönemlerini heba ediyoruz bilmeyerek.

?Hadi biraz oyalan, hadi biraz izle??

Peki, neler yapmalıyız?

Tabi ki çocuklarınızla oturun önce ve ne izlediklerini görün siz de izleyin. Çocuğunuzun youtube dünyasının ne yönde olduğunu görün. Birlikte fikir alış verişinde bulunun ve eleştirin. Bu size bir yol haritası çıkaracaktır.

Sizinle izlemek istemez ise youtube kanalının adını öğrenerek sonrasında izleyin, çocuğunuzun çokça vakit geçirdiği kişi yahut kişileri tanıyın.

Önerilere baktığınız zaman da yine çocuğumuzun izlediği videolara benzer videolar göreceksiniz. Bu da çocuğumuzun ne tip videolar izlediğine dair ipuçları. Yine arama bölümünden daha önce yapılmış aramalar veya abone olunmuş ve bildirim gelen kanalları görebilirsiniz hesaplardan.

Pektabiki güvenlik modunu açın. Youtube?ın zararlı içerikleri sınırlayan bir filtresi olan Güvenlik Modu. Kısıtlı mod olarak ta geçmekte. Böylelikle çocuğumuzun görmesini istemediğimiz içerikleri kısıtlamış oluyoruz.

İzleme süresine sınır getirme en önemlisi. Lakin bunu yaparken daha az tepki ile karşılaşmak için çocuğun kalan vaktini kaliteli geçirebilmesi adına faydalı aktivite altyapı çalışmasına girmeliyiz. Bu aktivitelerin için de bizzat ta olmalıyız.

Bence artık youtube?a durması gerektiği noktayı bildirelim.

Sevgiyle kalın.