Akaryakıt fiyatlarındaki en küçük değişim bile tüm insanları yakından ilgilendiriyor. Benzin ve motorine gelen dev zamlara bazı vatandaşlar arabası olmadığı için aldırış etmiyor. Uzmanlar ise bunun çok yanlış oyduğunu belirtiyor. Çünkü motorine gelen her zam doğrudan market raflarına yansıtılıyor.

Nakliyedeki maliyet artışından kaynaklı bu zamlar bir araya gelince ortaya büyük bir miktar çıkıyor. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları kısa süre önceki zamlarla 40 lirayı aşmıştı. Vatandaş fiyatın bu kadar yükselmesine tepki gösterirken akaryakıta indirim geldi. Şuan motorinin litre fiyatı 38 liraya kadar gerilemiş durumda.

Vatandaş ise bu indirimlerin miktarının yetersiz olduğunu savunuyor. Motorine ise daha çok indirimin uygulanacağı tarih belli oldu. Uzun süredir Rusya petrol ihracatına engel getirmişti. Alınan yeni kararla birlikte bu kısıtlama kaldırıldı.

Bundan sonra Rusya'da üretilen petrolün yarısı diğer ülkelere ihraç edilebilecek. Limanlar üzerinden boru hatlarıyla yapılacak bu ihracat dünyadaki petrol piyasası için büyük önem arz ediyor.

Ekonomi uzmanlarına göre uluslararası piyasada motorin stokları yükseleceği için fiyatlarda bir düşüşü söz konusu olacak. Petrolün varil fiyatının bu doğrultuda ucuzlaması bekleniyor. Bu da Türkiye için benzin ve motorine yeni indirimler anlamına geliyor. İndirim süreci devam ederse motorinin litre fiyatının 35 liraya kadar gerileyebileceği belirtiliyor.