Yeni yılda Meclis komisyonuna sözleşmeli personele kadro, EYT ve başörtüsü teklifinin gelmesi bekleniyor. EYT ve sözleşmeli kadronun 15 Ocak’ta tamamlanacağı belirtilirken, başörtüsü teklifinin Şubat ayına kadar süreceği aktarılıyor. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2023 yılı bütçe maratonu tamamlandı. 12 günlük bütçe maratonunda 17 ayrı bakanlığının bütçesi ele alındı. Yoğun tempoda geçen bütçe görüşmeleri, bu yıl da yüksek gerilimle tamamlandı. Meclis, şimdi ise yeni bir maratona hazırlanıyor. Milyonların merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), sözleşmelilere kadro düzenlemesi ve başörtüsüne yasal düzenlemeler Meclis’in yoğunlaşması beklenen üç konu olarak öne çıkıyor. Teklifler yeni yılda Meclis gündemine gelerek komisyon tarafından sonuca ulaştırılacak.

EYT’NİN 15 OCAK’TA  YASALAŞMASI BEKLENİYOR

Yeni yılın en önemli gündemlerinden biri olan EYT ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ederken, çalışmaların kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Meclis Başkanlığı’na sunulacak teklifin 15 Ocak’tan önce ise yasalaşacağı belirtildi. Düzenlemeden 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yıl ve prim gün sayısını dolduranlar faydalanacak.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN GÖZÜ TBMM’DE  

Bir diğer önemli gündem ise sözleşmeli memurlara kadro verilmesi. 424 bin memurun yararlanması beklenen düzenlemede, 3 yıl çalışma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süreci olacak. Daha önceki düzenlemenin dışında tutulan 227 bin kişi ise doğrudan kadroya geçebilecek.

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ KOMİSYONA GELECEK   

Son dönemde başörtüsünün yasal ve anayasal güvence altına alınması gündeme geldi. Cumhur İttifakı paydaşları tarafından üzerinde çalışılan Anayasa teklifi tamamlandı. Komisyon tarafından görüşülecek olan başörtüsü teklifinin referanduma gerek kalmadan Genel Kurul’da kabul edilmesi hedefleniyor.