Türkiye'de yaklaşık 30 milyon vatandaşın ısınmak için kullandığı kömür, doğalgaz zamlarıyla birlikte daha da kıymete bindi. Doğalgazı bulamayan Avrupalıların ardından Türkiye'de de aşırı pahalanan doğalgaz fiyatları yüzünden vatandaşın kömüre dönmesiyle odun ve kömür fiyatları füze gibi yükseldi. Bir ailenin kışı geçirebilmek için yaklaşık 30 bin lira odun kömür parası ödemek zorunda kalacağını hesaplayan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, hem odun hem de kömürdeki yüzde 18 oranındaki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi için TBMM'ye yasa teklifi verdi. Demirtaş, devletin destek vermemesi halinde milyonlarca dar gelirli ailenin bu kış üşüyüp hasta olacağı uyarısında bulundu.

MAAŞLAR ISINMAYA YETMİYOR

Demirtaş, teklifinin gerekçesinde Avrupa ülkelerinin doğalgazı kesildiği için, Türkiye'de ise doğalgaz fiyatları aşırı pahalandığı için odun, kömür kullanımının hızla arttığını, bunun da fiyatların aşırı yükselmesine yol açtığını bildirdi. Kömür havzası Zonguldak'ta bile 6 ile 8 bin liradan satılan 1 ton kömür için vatandaşın sıraya yazılıp aylarca beklediğini belirten Demirtaş, yükselen piyasa fiyatından dahi kömür bulunamadığını, vatandaşın serbest piyasadan çok daha yüksek fiyatlara kömür almak zorunda kaldığını ifade etti. 5 bin 500 lira asgari ücret alan bir çalışanın, kira, gıda gibi diğer temel ihtiyaçlarını karşılamadan, hiçbir faturasını ödemeden sadece odun, kömüre 30 bin lira yatırarak 5.5 aylık maaşını vermek zorunda kalacağını belirten Demirtaş, 3.500 TL maaş alan emeklilerin durumunun ise daha zor olduğunu kaydetti.

Tonla değil torbayla

– Ünal Demirtaş, zamlardan sonra dar gelirliler için ısınmanın lüks hale geldiğini belirtirken, “Önceden odunu, kömürü tonla alan vatandaşlarımız artık torbayla bile zor alıyor. Gıda, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve derin bir yoksulluğa sürüklenen vatandaşlarımızı çok zor bir kış beklemektedir. Odun, kömür ve paletin yüzde 18 olan KDV'si acilen yüzde 1'e indirilmeli, 21. yüzyılda temel haklar arasında sayılan ısınma hakkı karşılanmalıdır” dedi.