Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi`nde Kapalı böbrek alma (laparaskopik nefroktomi) ameliyatı yapıldı.
18 yaşında ağrıları nedeniyle Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi`ne başvuran Hüseyin Kırar adlı hastanın sol böbreğinin taşlı ve çürümüş olduğu tespit edildi. Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi üroloji uzmanı Dr. Kadir Yıldırım tarafında yapılan başarılı bir ameliyatla hastanın böbreği alındı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Eşref Araç, kapalı ameliyatların hasta açısından daha az ağrılı olduğunu söyledi. Dr. Araç, "Açık ameliyatla kesilen kaslar sonrasında tam iyileşme sağlansa bile hasta her hareketinde bu kasları kullanmak zorunda olduğu için yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Hasta ağrılı bir iyileşme dönemi geçirir. Kapalı ameliyat sonrası hastalar daha hızlı bir şekilde normal hayatlarına geri dönebilmektedir" dedi.

"KASLARA ZARAR VERİLMİYOR"
Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi`nde görevli üroloji uzmanı Dr. Kadir Yıldırım da kapalı ameliyatların vücutta açılan 0,5-1,5 santimetrelik küçük deliklerden girilerek, vücut içine yerleştirilen teleskoba monte edilmiş yüksek çözünürlüklü kamera sistemi ile bir ekrana yansıtılan ve organın yaklaşık 10-15 kat büyütülmüş görüntüsü eşliğinde yapıldığını söyledi. Dr. Yıldırım, "Açık olarak yapılan böbrek ameliyatlarında bel bölgesindeki kasların çoğunun kesilmesi gerekmektedir. Laparoskopi ameliyatlarında ise hiçbir kasın kesilmesine gerek yoktur. Çünkü karın boşluğuna ince tüplerle girilerek kasların arasından onlara zarar vermeden böbrek
ameliyatı yapılmaktadır. Laparoskopik cerrahide organın büyütülmüş görüntüsüyle ameliyat yapılabilmesi, böbrek ameliyatlarında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Böbrek, damarları yoğun ve kanamaya meyilli bir organdır. Böbreğin tam ya da kısmen alındığı ameliyatlarda böbreğe giren-çıkan damarların kontrolünün iyi yapılması gerekir" dedi.
Dr. Yıldırım, Kapalı ameliyatların çok küçük kesilerden yapılarak neredeyse görülmeyecek izler bıraktığını kaydederek bu yüzden böbrek ameliyatlarında laparoskopik yöntemin estetik açıdan avantajlı olduğunu dile getirdi.