Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) uygulamasında önemli değişiklikler yaparak erken emeklilik şartlarını yeniden düzenledi. Mayıs ayında yürürlüğe giren bu düzenleme, özellikle 47, 48, 49, 50 ve 51 yaşlarındaki çalışanlar için büyük önem taşıyor. Yeni düzenleme ile hangi mesleklerin yıpranma hakkını kaybettiği ve hangi mesleklerin bu haktan yararlanmaya devam edeceği netleşti.
SGK ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARINI YENİDEN BELİRLEDİ
SGK'nın yaptığı bu düzenleme, FHSZ uygulamasının kapsamını daraltmayı amaçlıyor. Önceden madencilik gibi ağır iş kollarında çalışan çaycı, aşçı ve bekçi gibi personel de erken emeklilik hakkından faydalanabiliyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu durum sona erdi. Artık sadece işin doğrudan riskine maruz kalan ve kanunda açıkça tanımlanmış görevleri fiilen yapan çalışanlar FHSZ kapsamında değerlendirilecek.
YIPRANMA HAKKI KALKAN MESLEKLER
SGK'nın yeni düzenlemesiyle birlikte birçok meslek grubu yıpranma hakkını kaybetti. Belediye başkanları, bar çalışanları, balık toptancıları, muhasebeciler, uluslararası ticaret uzmanları, spor kulübü yöneticileri, aşçılar, bekçiler, çaycılar, danışmanlar, sekreterler ve hizmetliler gibi meslekler bu haktan artık yararlanamayacak.
YIPRANMA HAKKI DEVAM EDENLER
SGK, fiilen ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yıpranma hakkını korumaya devam ediyor. Yer altı madenciliği çalışanları, demir-çelik sanayi işçileri, asit ve cıva üretiminde görev alanlar, sağlık çalışanları (doktor, hemşire, ebe vb.), emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik ve MİT personeli, gazeteciler ve TRT çalışanları, itfaiyeciler, ceza infaz kurumu personelleri ve TSK mensupları yıpranma hakkından yararlanmaya devam edecek.
İŞVERENLER HANGİ KONULARDA DİKKATLİ OLMALI?
SGK, işverenlerin yapacağı hizmet bildirimlerinde meslek kodu doğruluğuna özel önem verecek. FHSZ kapsamında olmayan meslek kodlarıyla yapılan bildirimler sistem tarafından reddedilecek. Bu nedenle işverenlerin çalışanlarını, yaptıkları işe uygun doğru meslek koduyla bildirmesi gerekiyor.