NASIL SAÇIMI BAŞIMI GÖRDÜN                  

 

Bağdat alimlerinden İmam Şibli buyurur ki: “Dört yüz hocadan ders okudum. Bunlardan dört bin hadîs-i şerîf öğrendim. Bütün bu hadislerden bir tanesini seçip kendimi ona uydurdum. Çünkü, kurtuluşu ve saadeti ebediyyeye kavuşmayı bunda buldum ve bütün nasihatleri hep bunun için gördüm. 

 

Seçtiğim Hadîs-i Şerîf şudur.

 

Peygamberimiz (sav), bir sahâbiye buyurdu ki:

 

"Dünya için dünyada kalacağın kadar çalış. Ahiret için, orada sonsuz kalacağına göre çalış,Allahü teâlâya, muhtaç olduğun kadar itaat et. Cehenneme dayanabileceğin kadar günah işle".       

 

İmam-ı Şibli, Ömrümce üç şeyden ders aldım diyor. İlki bir kadındı.
Karşıma geldi, saçı başı darmadağın, sevdiği adam onu terk etmiş, bana onu bul diye yalvarıyor. “Kadın önce kendine gel, edebe gel, saçını başını topla, kıyafetini düzelt, öyle gel” deyince; “Ya Şiblî! Ben bir adamın aşkıyla bu haldeyim, sana Allah sevgilisi diyorlar, nasıl saçımı başımı gördün?”                                                          

 

Bundan ders aldım

 

İkincisi bir çocuktu.

 

Bir mum yaktım, “nereden geldi bu ışık”, dedim. “Püf!” dedi söndürdü mumu ve “Nereye gittiyse, oradan geldi amca” dedi. Anladım ki, o çocuk benden daha üstündü

 

Üçüncüsü bir sarhoştu.

 

“Yapma oğlum! Bak hem günah, hem mahvolacaksın yerlerde, çamurlanacaksın, batacak üstün başın” deyince, “Boş versene ya Şiblî” dedi. “Beni bir kova su temizler ama sen kusur gördün, seni hiçbir şey temizleyemez.”   

 

İmam-ı Şibli günün birinde, birbirleriyle tartışan iki çocuk ile karşılaştı. Onlara yardımcı olmak amacıyla yanlarına yaklaştı. "Çocuklar neden kavga ediyorsunuz. Söyleyin size yardımcı olayım" dedi. Çocuklar, yerde buldukları cevizi paylaşamadıklarını söyleyerek ondan yardım istediler. İmam-ı Şibli, elleriyle sıkarak kırdı. Ceviz açılınca bir de ne görsünler, içinde meğersem hiçbir şey yokmuş, ceviz uzun süre önce zaten çürümüş durumdaymış. 

 

Oradan geçen birisi olaya şahit olarak dalga geçmiş. "Şibli efendi, eğer gerçekten insanlara adalet dağıttığını iddia ediyorsan, bunu da doğru şekilde paylaştırsana..."

 

İmam-ı Şibli'nin cevabı şu şekilde olmuş: "Bütün bu kavga meğersem içi boş bir ceviz için, taksim etmek ise bir hiç içinmiş.