Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin (KMÜ) iş birliği ile “İpek Yolu ve Ötesi Kongre Serisi” (SIRCON 2023) kapsamında organize edilen ‘Bir Yol Bir Kuşak: Göç, Turizm ve Ekonomi Politik’ kongresi Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın katılımıyla Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı. Rektör Gavgalı buradaki konuşmasında önemli mesajlar verdi. 


Alfraganus Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki kongreye yoğun katılım oldu. KMÜ’den de çok sayıda akademisyenin katıldığı kongrede bölgenin sosyo-ekonomik özellikleri, dünü bugünü ve geleceğine yönelik farklı disiplinlerden bildiriler sunuldu.


Rektör Gavgalı’dan Önemli Mesajlar
Kongreye katılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, açılışta yaptığı konuşmada kongrenin gerçekleştirildiği bölgenin önemine dikkat çekerek önemli mesajlar verdi. 


Orta Asya'nın incisi Özbekistan’ın yüzyıllar boyunca ilim ve medeniyet merkezi olduğunu ve Batı'nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde tüm dünyanın imrenerek baktığı bir bilim merkezi haline geldiğini ifade eden Gavgalı, “İbni Sina, Biruni ve Harezmi gibi birçok âlimi yetiştiren, ilimde, fende, tıpta, matematikte, astronomide tüm dünyaya ışık tutan ve ilham veren bu müstesna topraklar, Çin’den Anadolu’ya ve oradan da Avrupa’ya uzanan tarihi İpek Yolu üzerindeki önemli bir kavşak olması dolayısıyla da hem ticari hem de kültürel zenginliğin kaynağı konumundadır.” dedi. 

Rektör Gavgalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel rekabetin en acımasız bir şekilde yaşadığı günümüz dünyasında üstünlüğü sağlayabilmenin en temel koşulu bilgiyi üretmektir. Aynı zamanda bilgiyi etkili ve verimli bir şekilde kullanmaktır. Bunu sağlayacak unsurlar ise şüphesiz üniversitelerdir. Dolayısıyla üniversitelerarası ortak çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Özellikle Türk dünyasında ortak bilim, kültür, sanat ve fikir üretmek ve bunları da Türk-İslam Medeniyetinin ve tüm insanlığın hizmetine sunmak gibi hassas ve çok önemli bir yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Bizler birçok alanda iş birliği yapmak zorundayız. Bu nedenledir ki bugün burada gerçekleştirdiğimiz ‘Bir Yol Bir Kuşak: Göç, Turizm ve Ekonomi Politik Kongresi’ni çok önemsemekteyim. Bu organizasyon aynı zamanda üniversitelerimizin uluslararasılaşması açısından da pek kıymetlidir.”

 

İş Birliği Protokolleri İmzalandı
Kongrenin ardından Özbekistan’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ile Alfraganus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammedilik Mahmudov arasında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimde; bilim, araştırma, kültür ve sanat alanlarında karşılıklı iş birliği anlayışını geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla protokol imzaladı.
Diğer taraftan Yüksek Öğrenim Personelinin Yeniden Eğitimi ve Mesleki Gelişimi Enstitüsü Müdürlüğü ile de iş birliği protokolü yapıldı. Protokol ile yükseköğretim alanında eğitim ve araştırma çalışmalarını teşvik etmek ve artırmanın yanında bilim ve kültür alanlarında iş birliklerinin kurulması hedefleniyor. 
Rektör Gavgalı, her iki kurumla da yapılan protokollerin hayırlı olmasını dileyerek, uluslararası iş birliğinin önemine bir kez daha vurgu yaptı.