Böbreklerimizi korumak için neler yapmalıyız?
?    Böbrek hastalıklarının tüm dünyada yaygınlaşması nedeniyle, böbrek sağlığı için neler yapılması gerektiğine değiniyoruz. Vücut için önemi oldukça büyük olan böbrekler, işlevlerini yitirdiği zaman ciddi sağlık sorunları ile karşılaşırız. Diyaliz tedavisi görenler çok iyi bilir ki, bu sağlık sorunları ile karşılaşmak hiç de kolay değildir.
?    Diyabet ve hipertansiyonda sıkça görülen hastalıklar arasındadır. Diyabet ve hipertansiyon gibi önemli sağlık sorunları, böbrek hastalıklarının görülme riskini arttırır. Hipertansiyon ya da diyabet hastasıysanız böbrek hastalıkları da kapınızı çalabilir. Dikkat etmekte fayda var.
?    Düzenli yürüyüş yaparak, bisiklete binerek, egzersiz ve spor yaparak fazla kilolar verilmelidir.
?    Kan şekerini rutin olarak kontrol ettirmek.
?    Kan basıncının kontrol altında tutulması gerekir.
?    Tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
?    Konserve yiyecekler sudan geçirilmeden tüketilmemelidir.
?    Bol bol su içmek. Günlük su tüketimi 1.5 ? 2 litre olmalıdır.
?    Sigaradan uzak durmak. Çünkü sigara kan akımını yavaşlatır hatta böbrek kanserine yol açar. Alkolden kaçınmak ta önemli.
?    Doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız. Gelişigüzel kullanılan ilaçlar böbreklere zarar verebilir.
?    Her yıl böbrek fonksiyonları kontrol ettirilmelidir.
?    Çocuklarınızı da yeterli ve dengeli besleyin. Su içme alışkanlığı kazandırın. Düzenli fiziksel aktivite yapmalarını destekleyin. Sık sık idrar yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat edin. Zamanında ve doğru tuvalet eğitimi verin. Tuvalet öncesi ve sonrası el yıkama alışkanlığı kazandırın ve okulda idrarını ertelememesi gerektiğini öğretin" dedi.