BDP Mersin İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları, Tırmıl Miting Alanı`nda binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken`in de katıldığı etkinlikte Nevruz ateşi yakıldı, müzik eşliğinde halaylar çekildi. Yerel sanatçıların Kürtçe söylediği şarkılara eşlik eden kalabalık, yöresel kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturdu. BDP`li belediye başkan adaylarının da tanıtıldığı etkinlikte, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan`ın Türkçe ve Kürtçe mesajı okundu. Öcalan posterlerinin taşındığı ve terör örgütü lehine sloganların atıldığı etkinlikte konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, bu Nevruz`un kendileri açısından en büyük öneminin siyasi mesajların Türkiye`de sürüp giden barış-savaş ikileminin içinden verilebilmesi olduğunu belirterek, "Dün Abdullah Öcalan`ın İmralı`dan gönderdiği mesajı hep birlikte bir kere daha hatırlayalım. Öcalan`ın dedikleri son derece açık. Türkiye`yi yöneten hükümet ne yazık ki barışı yönetmeyi başaramadı. Her ne kadar barış ipi kopmadıysa da bugün hükümet tarafından barış için atılan adımlar son derece sınırlıdır. AK Parti, bu barış imkanını yalnızca kendi başına heder etmiyor. Türkiye`nin ana muhalefet partisi de barış sürecine sahip çıkmayarak, barışı Türkiye`nin batısında bir imkan, bir gündem olarak gerçekleştirmeyerek, barış düşmanlarının elini güçlendiriyor. Irkçıların, Kürt düşmanlarının, halk düşmanlarının, demokrasi düşmanlarının saldırılarına sessiz kalıyor" dedi.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, tüm dünyanın gözünün Türkiye`deki 30 Mart seçimlerinde olduğunu ileri sürerek, "Vereceğiniz her bir oy müzakere masasında ya bizim elimizi güçlendirecek ya da Başbakan Erdoğan`ın elini güçlendirecek. Ya Kürt hareketinin elini güçlendirecek ya da 100 yıldır bu topraklara gözyaşı dışında bir şey vermeyen bir devlet anlayışının elini güçlendirecek" diye konuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AHİM) Öcalan ile ilgili kararına da değinen Baluken, bu konuda düzenleme yapmayacağını açıklayan hükümeti eleştirdi. Baluken, şöyle devam etti:
"AHİM`in verdiği kararlar Türkiye için bağlayıcıdır. Uluslararası sözleşmeler, Türkiye Anayasası`nın da üstündedir. O nedenle öyle müebbet hapisle ilgili `düzenleme yapmayacağız` diyen anlayışlar, inanın ki sizin karşınıza çıkan sahte anlayışlardır. Onu yapacaklar, mecburen yapacaklar. Bizim açımızdan, biz hep şunu söyledik; bizim kalbimizde, vicdanımızda Abdullah Öcalan sonsuza kadar özgürdür, çok yakında aramıza da gelecek demiştik."
Konuşmaların ardından müzik eşliğinde halaylar çekilen etkinlik, olaysız şekilde sona erdi.