Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün TBMM’de memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan yeni zam oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olarak uygulanacağını açıklamıştı. Erdoğan'ın ek zam müjdesi memurlara yetmedi. Yedi memur sendikası, memur ve emekli maaşlarına verilen zamma karşı 12 Ocak’ta iş bırakacaklarını duyurdu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında 12 Ocak’ta yedi farklı konfederasyon üyeleri ile birlikte iş bırakacaklarını duyurdu.

Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çalışanlar Birliği Sendikalar Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu ve Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu iş bırakacak konfederasyonlar arasında.

Balık, şunları kaydetti:

“Yedi konfederasyon olarak bir araya geliş amacımız ayın üçünde açıklanan memur zammı, ayın dördünde yapılan ilave zammı ve içinde bulunduğumuz duruma karşı, yetkili konfederasyon Memur Sen ve Kamu Sen’in varlığı ve yedi konfederasyonunun aldığı ortaklaşa kararı basın yolu ile kamuoyuna paylaşmaktır.

Cumhurbaşkanı’nın önce yüzde 25 oranında açıkladığı sonra danışıklı bir şekilde yandaş sendikanın talebiymiş gibi önceden belirlenmiş maaş zammını ulufe dağıtır gibi müjdeli zam oranını yasa dışı olarak kaydedilmiştir.

Kamu çalışanları arasında maaş uçurumu artmıştır. Öğretmenle şube müdürü, doktorla başhekim, mühendisle başmühendis arasında kat kat maaş farkı oluşmaktadır. Bu durum yardımcı hizmet sınıfında çalışana da yüzde 30 zam yapılırken aynı oranda üst kademedeki memura zam yapılması maaş farkları arasındaki uçurumu yükseltmiştir.

Dolayısı ile bizler bu sistemle, yüzdelik dilimlerle ücretlerin arttırılmasını istemiyoruz. Yüzdelik dilimlerle ücretlerin arttırılması zaten kabul edilecek bir durum değildir.

Yapılan yüzde 5 ek zam karşılığı iki kilo kıyma ederi kadardır. Hangi markete giderseniz gidin yüzde 5 ile ancak iki kilo peynir alabilirsiniz. Dolayısı ile tüm bunları göz önünde bulundurarak bizler şu kararı aldık. Tek gücümüz çalıştığımız iş yerinde iş yavaşlatmak veya iş bırakmak.

12 Ocak 2023 Perşembe günü tüm Türkiye’de tüm üyelerimizle çalıştığımız alanlarda iş bırakma kararı aldık. 12 Ocak’ta üretimden gelen gücümüzü kullanmayarak tüm Türkiye’de alanlarda olacağız.