Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, "Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas `LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu` zorunluluğunun kaldırılmasıyla can ve mal güvenliği açısından istenmeyen olaylarla karşılaşacağımız açıktır" dedi.
Duransoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde meydana gelen bazı LPG`li araçların infilak ettiğini, buna bağlı olarak da can ve mal kayıplarının yaşandığını söyledi.
LPG`li araçların denetimlerinin yeterli düzeyde yapılmadığına dikkati çeken Duransoy, "Konya ve ilçeleri ile Aksaray, Karaman`da yetki belgeli LPG/CNG yetkili firmaları tarafından montajlar yapılmaktadır. Bu montajlar Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından kontrol edilmektedir" dedi.
Duransoy, standartlar ve ilgili mevzuatlara uygun olarak yapılan montajlar sonrasında Oda tarafından "Montaj Tespit Raporları"nın onaylandığını belirterek, bu araçlara "Gaz Sızdırmazlık Raporu"nun verildiğini bildirdi.
Ruhsatnamesinde LPG sistemi işli olan araçlarda bu uygulamanın farklı olduğuna işaret eden Duransoy, şöyle konuştu:
"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19 Aralık 2011 tarihli Genelgesi ile araç muayene istasyonlarında `LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu` aranması zorunluluğunun kaldırılması, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasının ağır kusurdan hafif kusura dönüştürülmüş olması uygulamada ciddi sorunları beraberinde getirdi. Bu durum LPG`li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve 2012 ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık denetimlerinde ciddi bir gerileme gerçekleşmiştir. Bu uygulama ile 2005 yılından önceki denetimsiz ortama geri dönülmüş, 2012 yılının başına kadar gerçekleştirilen sistemli, disiplinli denetim sayesinde oluşan güvenilirlik ortadan kalkmaya, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmeye başlanmıştır. Bunun en büyük göstergesi olarak LPG`li araçların yanma ve infilak etme sayılarının son zamanlarda ki artışı olarak görebiliriz."
- "Denetimler uzmanlarca yapılmalı"
Duransoy, LPG dönüşümü yapılan araçların tehlike oluşturmadan trafiğe çıkabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını belirterek, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas `LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu` zorunluluğunun kaldırılmasıyla can ve mal güvenliği açısından istenmeyen olaylarla karşılaşacağımız açıktır. Uygulamanın bu şekilde devam etmesi halinde uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinecek; onların yerine merdiven altı tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmalar piyasaya tekrar hakim olacaktır. Bu uygulama ile can ve mal güvenliği de büyük ölçüde riske sokulmaktadır."