Kırsal Kalkınmanın Önemi Vurgulandı

Programın açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, kırsal kalkınmanın sadece ekonomik refahı sağlamakla kalmayıp, sosyal uyum, altyapı geliştirme ve yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Kırsal kalkınma politikalarının, kırsal ve kentsel entegrasyonun sağlanması gerektiğini ifade eden Bostancı, "Kırsal alanlarda uygulanacak politikalar, topyekün kalkınmanın anahtarını oluşturacaktır" dedi. Ayrıca, 2024-2028 Bölge Planı’nda, kırsal kalkınmayı hızlandırmak için önemli adımların atılacağına ve bölgede tarım, hayvancılık, altyapı gibi birçok alanda gelişim sağlanacağına değindi.

Gelişmişlik Farklarını Azaltmak İçin Çalışmalar Sürüyor

Konya ve Karaman bölgesindeki kırsal alanlarda yaşanan sorunların çözülmesi için büyük bir çaba harcandığını dile getiren Dr. Bostancı, "Bölgemiz kırsalının refah düzeyini artırmak için çeşitli mali ve teknik destekler sağlıyoruz. Bugüne kadar 50’ye yakın projeye 215 milyon TL destek vererek, 300 milyon TL’lik yatırım yapılmasına öncülük ettik" dedi. Ayrıca, kırsal kalkınma ve turizm birimi kurarak, bu alandaki çalışmaları daha odaklı hale getireceklerini belirtti.

Selçuk Üniversitesi'nin Katkıları ve Panel Konuları

Açılışta konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu ise, üniversitenin bölgedeki kalkınmaya katkı sağlayan çalışmalarını anlattı. Bayramoğlu, “Türkiye tarım sektörü ciddi bir gelişim gösterdi ve bu başarı, hem akademik çalışmalar hem de sahada yapılan yatırımlarla mümkün oldu” dedi.

Çalıştayın panel kısmında, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, "Tarım ve Kırsal Kalkınma - Konya İli Örneği", Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Ülke Program Sorumlusu Doç. Dr. Taylan Kıymaz, "Kırsal Kalkınmanın Finansmanı" ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlanma Daire Başkanı Fatih Kara ise "Kırsalda Örgütlenme Sorunları ve Çözüm Önerileri" konularını detaylı şekilde ele aldı.

Odak Masa Toplantıları ve Yeni Proje Önerileri

Panelin ardından, tarım ve hayvancılık, çevre politikaları, altyapı ve ulaşım, eğitim ve istihdam gibi önemli konular sektörel paydaşlar, kamu kurumları ve akademisyenler tarafından odak masa toplantılarında tartışıldı. Bu toplantılar, bölgenin kırsal kalkınması için yeni fikirlerin ve projelerin geliştirilmesine katkı sağladı.

Yeni Yol Haritası Belirlenecek

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen çalıştayın çıktıları kısa süre içinde rapor haline getirilerek, Konya’nın kırsal kalkınması için yeni bir yol haritası oluşturulacak. Çalıştayda elde edilen sonuçlarla, kırsal kalkınma alanında karşılaşılan sorunlara yönelik somut çözüm önerileri sunulacak ve bölgedeki gelişmişlik farkları en aza indirilmeye çalışılacak.