Çalıştayda, il düzeyinde hazırlanacak eylem planının çerçevesi ele alınarak 5 dikey eksen, 5 yatay eksen, 15 strateji ve 130 faaliyet doğrultusunda yerel ihtiyaçlara uygun bir yol haritası oluşturulması hedeflendi.
Program Saygı Duruşu ve Açış Konuşmalarıyla Başladı
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından il protokolü tarafından açış konuşmaları gerçekleştirildi.
Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nurettin Ulaş, 2022–2024 yılları arasında uygulanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı kapsamında 81 ilde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Her ilde 15–20 kurum temsilcisinin katılımıyla planların uygulandığını ifade eden Ulaş, hazırlanan raporların 2025 yılında ilgili Bakanlığa sunulduğunu ve programın başarılı olarak değerlendirildiğini söyledi.
Ulaş, kadına yönelik şiddetin başlı başına önemli bir çalışma alanı olduğunu vurgulayarak, şiddetin yalnızca kadınlara değil; çocuklara, hayvanlara ve bireyler arası ilişkilere de yansıyan toplumsal bir sorun olduğunu dile getirdi. Şiddetin artış göstermesinin toplumda tahammül, anlayış ve sabır gibi değerlerin zayıfladığına işaret ettiğini belirten Ulaş, iletişim dilindeki sertleşmenin de bu süreci beslediğini ifade etti.
Şiddetin Kök Nedenleri Masaya Yatırıldı
Açış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlarına geçilerek masa çalışmalarına başlandı.
Çalıştayda, şiddetin yalnızca kadınlara yönelik bir mesele olarak değil, bütün bireyler bağlamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Şiddetin ortaya çıkmasına neden olan kök sebeplerin tespit edilmesine yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çekildi.
Ayrıca, şiddet uygulayan bireylerin yalnızca cezai yaptırımlarla toplumdan soyutlanmasının yeterli olmayacağı; rehabilitasyon, atölye çalışmaları ve meslek edindirme kursları aracılığıyla yeniden topluma kazandırılmalarına yönelik programların geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
Şiddet sonucunda oluşan hukuki süreçlerin etkinliğinin artırılması ile tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerin planlandığı ifade edildi.
Çalışmalar Beş Temel Başlıkta Yürütüldü
Program kapsamında oluşturulan çalışma masalarında faaliyetler şu başlıklar altında ele alındı:
-
Şiddetsiz Yaşam ve Saygı Kültürü
-
Etkin Hukuki Koruma ve Adalete Erişim
-
Risk Odaklı ve Uzmanlaşmış Müdahale
-
Psikolojik İyi Oluş ve Sosyoekonomik Güçlenme
-
Davranışsal Dönüşüm ve Toplumsal Katılım
Dikey eksenler doğrultusunda yapılan masa çalışmalarında katılımcılar, İl Eylem Planı’nın hazırlık sürecine katkı sunacak görüş ve önerilerini paylaştı. Çalıştay sonunda ortaya çıkan masa çıktıları sunumlarla katılımcılara aktarılırken, program katılım belgelerinin takdimiyle sona erdi.








