Kayseri Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, kentte Ekim ayı itibariyle bin 210 kronik böbrek yetmezliği hastasının diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Organ bağışı konusunda sıkıntıların olduğunu kaydeden Sağlık Müdürü Kılıç, şunları söyledi:

"İşin üzücü tarafı organ naklini son derece başarılı şekilde yapmamıza rağmen, organ bağışı konusunda sıkıntılar yaşamaktayız. Ülkemizde her geçen gün organ bağışına olan ihtiyaç artmaktadır. Şehrimizde 2016`nın Ekim ayı itibariyle 1210 kronik böbrek yetmezliği hastamız diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Karaciğer nakli bekleyen, kalp, akciğer gibi nakil bekleyen hastalarımız ise böbrek yetmezliği yaşayan hastalarımıza göre daha şansız bir konumdalar. Onlar eğer uygun organ bulunamazsa kısa süre içerisinde yaşamlarını kaybedebiliyorlar. Ülkemizde 18 yaşını dolduran herkes organ bağışı yapabilmektedir. İki şahit huzurunda tebliği edip, organ bağışı kartını doldurduğu an organını bağışlayabilmektedir. Kişiler organının bağışladıktan sonra bunu aileleri ile paylaşmaları gerekir. Çünkü yaşamları kaybettikten sonra ortaya çıkabilecek organı bağışlansın mı, verilsin verilmesin mi? gibi endişeler ve şüpheler ortadan kalkacaktır."

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşların Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel hastanelere, Üniversitelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezilerine başvurmalarının yeterli olacağını anlatan Kılıç, vatandaşlara organ başığı yapmaları konusunda çağrı yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kayseri?de 1210 Böbrek Hastası Diyalize Bağlı Yaşıyor,