Başkan Çağlıyan, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair tasarının görüşüldüğü Meclis Komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Söz konusu kanunda yapılması planlanan değişikliklerle ötenazi ifadesi kanun taslağında tanımlanmakta ve popülasyonun kontrolü için yeni bir yöntem olarak sunulmaktadır. Ancak bilimsel araştırmalar, itlaf yöntemi ile popülasyonun 20 yıl içinde sadece %13 oranında azalabileceğini, buna karşılık kısırlaştırma ile %78 oranında azalacağını göstermektedir,” dedi.
İstatistikler ve Sorunun Çözümü
Çağlıyan, yerel yönetimlerin şimdiye kadar kısırlaştırma işlemlerini ya hiç yapmadığını ya da çok az sayıda yaptığını belirterek, çoğu ilçe belediyelerinde veteriner hekim istihdamının bile bulunmadığını ifade etti. "Büyükşehir dışındaki illerde köy ve mezralarda il özel idareleri yetkili olmasına rağmen, bir iki il hariç özel idarelere ait barınak bulunmamaktadır. Bu nedenle köylerdeki köpeklerin yavruları şehir merkezlerine salınmaktadır," şeklinde konuştu.
Başkan Çağlıyan, sadece barındırmanın popülasyon büyüklüğü üzerine hiçbir etkisinin olmadığını ve ötenazi veya itlaf gibi yöntemlerin sahipsiz hayvanlar sorununu çözmeyeceğinin bilimsel olarak kanıtlandığını vurguladı.
Kısırlaştırma Seferberliği ve Öneriler
Ümit Çağlıyan, "İhtiyacımız olan tek şey mevcut kanunda yer alan tüm sorumluların görevlerini yerine getirmesi ve ülke genelinde Kısırlaştırma Seferberliği’nin ilan edilmesidir. Bu konuda Türk Veteriner Hekimler Birliği'ne bağlı 40.000 veteriner hekim göreve hazırdır," dedi.
Yerel yönetimlerin 2023 yılında toplamda 338.363 kısırlaştırma yaptığını bildiren Çağlıyan, ülkede 4 milyon sahipsiz köpek bulunduğunu ve bu sayının en az %70'inin kısırlaştırılması gerektiğini belirtti. "2.8 milyon köpeğin kısırlaştırılması için uygun koşullar sağlandığı takdirde, Türk Veteriner Hekimler Birliği'ne bağlı 40.000 veteriner hekim göreve hazırdır," diye ekledi.
Başkan Çağlıyan, sahipli kedi ve köpeklerin tamamının çiplenerek kayıt altına alınması, sahipli hayvanlarını sokağa bırakan kişilere ciddi para cezalarının uygulanması ve sahipsiz hayvanların kırsaldan kentlere doğru hareketlerinin engellenmesi gibi önerilerde bulundu.
Yerel Yönetimlere Çağrı
Karaman Veteriner Hekimleri Odası olarak, sahipsiz hayvanlar sorununa dair stratejiler ve projeler ürettiklerini belirten Çağlıyan, "2018 yılında belediyemiz ve odamız arasında kısırlaştırma konusunda sözleşme imzalanarak bir miktar köpek kısırlaştırılması sağlanmıştı. Belediye veya yerel yönetimlerden teklif gelmesi halinde odamız her türlü yardıma hazırdır. İlimizdeki tüm ilçe ve yerel yönetimlerin bu süreci sağlıklı atlatabilmeleri için veteriner hekim istihdamı yapmaları elzem hale gelmiştir," dedi.
Karaman Veteriner Hekimleri Odası, sahipsiz hayvanlar sorununa dair çözüm önerilerini sunarak, yetkililere ve kamuoyuna saygıyla duyurur.