Birleşik-Kamu-İş Konfederasyonu AR-GE birimi tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Ekim ayı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre vatandaşın mutfağındaki ateş büyümeye devam ederken, Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında artış kaydedilen gıda fiyatlarında on aylık artış yüzde 110,6’ya, bir yıldaki enflasyon ise yüzde 177,5’e ulaştı.

handikap giriş

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) AR-GE birimi tarafından yapılan, fiyatlarını pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda ürünü bulunan bir gıda sepeti esas alınarak yaptığı “Halkın Enflasyonu” araştırması Ekim ayı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırmaya göre vatandaşın mutfak yangını devam ederken, gıda fiyatlarındaki artışın dur durak bilmediği ifade edildi.

EKİM AYINDA EN ÇOK ARTIŞ SEBZE FİYATLARINDA

 

Araştırmaya göre, geçen yıl Ekim ayında 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl ekim ayında 277,5 lira ödemek gerektiği ifade edildi. Ekim ayında geçen aya göre, ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatlarında yüzde 8,5 oranında artış gerçekleşirken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 1,9 oranında artış yaşandı. Süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 5,7 oranında yükselirken, yağ fiyatlarında ise yüzde 0,9 oranında artış oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 1,7 oranında arttığı Ekim’de sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 20,2 oranında artış yaşandı. Bakliyat fiyatları Ekim ayında yüzde 2 oranında artarken, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6,3 oranında artış kaydedildiği belirtildi. Vatandaşlar, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında daha fazla para ödedi.

GIDA FİYATLARI 9 AYDA YÜZDE 110,6 ZAMLANDI

2022 yılının ilk dokuz ayında enflasyonda yaşanan ciddi yükselmelere karşın özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışların gıda fiyatlarındaki enflasyon oranını 3 haneli rakamlara çıkardığı ifade edilirken, 2022’nin 9 aylık döneminde gıda enflasyonunun yüzde 110,6 olarak hesaplandığı belirtildi. Ocak-Ekim döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 114,8 oranında artarken, et ve balık fiyatları yüzde 59,7, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 74,2, yağ fiyatları yüzde 35,7, meyve fiyatları yüzde 205,2, sebze fiyatları yüzde 256,9, bakliyat fiyatları yüzde 60,5, diğer gıda maddelerinin fiyatlarının da yüzde 111,6 oranında arttığına dikkat çekildi.

BİR YILDA ZAM ŞAMPİYONU YÜZDE 389,9 İLE SEBZE

Araştırmada gıda fiyatlarının yıllık bazda artışlarına da yer verilirken, Ekim 2021’e göre gıda fiyatlarının yüzde 177,5 oranında arttığı belirtildi. Geçen yıl Ekim ayı ile bu yıl Ekim ayı arasında ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 184,4, et-balık fiyatlarında 110,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 150,2 oranında artış olduğu belirtildi. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 98,2 oranında artarken, meyve fiyatları yüzde 229,9, sebze fiyatlarının ise yüzde 389,9 oranında zamlandığı ifade edildi. Bakliyat fiyatlarının ise son bir yılda yüzde 130,9 zamlandığı belirtildi.