Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi ev sahipliğinde düzenlenen Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 6’ncı Bölge Finali Vali Tuncay Akkoyun, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, il müdürleri ve STK Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Piri Reis Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmaya ilimiz ile birlikte Kırşehir, Yozgat,  Niğde, Mersin, Adana, Kayseri, Nevşehir, Osmaniye ve Hatay olmak üzere 10 ayrı ilden, toplam 19 öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan yaptı. “Programımıza Kırşehir, Yozgat,  Niğde, Mersin, Adana, Kayseri, Nevşehir, Osmaniye ve Hatay’dan katılarak ilimizi teşrif eden kıymetli misafirlerimiz siz imam hatip nesli sevgili gençler, bu güzide programa, 6.bölge Genç Muhafızlar Hafızlık yarışmasına hoş geldiniz sefalar getirdiniz.” diyerek sözlerine başlayan İl Müdürü Mehmet Çalışkan, “Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün planlaması doğrultusunda, her biri şehrinin kuran muhafızı olarak bölge finaline katılan öğrencilerimizi, bugünkü sonuç ne olursa olsun, şimdiden tebrik ediyorum. Sizler, Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle, Allah’ın Hz. Âdem'e bütün isimleri öğretmesinin ardından başlayan eğitim öğretim yolculuğunun birer temsilcilerisiniz. Yine sizler,  “Kuran’ı Biz indirdik, onun koruyucusu elbette Biziz.” ayetine hizmet ederek, kuranın muhafızlığına talip olan kişilersiniz. Bu sebeple en büyük başarı sizin ve en büyük tebriği öncelikle sizler ve sizleri yetiştiren aileleriniz ve muhterem hocalarınıza sunmak istiyorum.” dedi.

“Değerlerimizi yaşayacak ve yaşatacak gönül erleri sizler olacaksınız inşallah.”

Konuşmasında öğrencilere seslenen Çalışkan, “Gözümüzün nuru değerli gençler, kıymetli İmam Hatip Neslimiz! Sizler bu kimliğinizle, hayatınızın sonuna kadar gururla, şerefle imam hatip künyesini üzerinizde taşıyacaksınız. Fakat bu payenin sizlere yüklediği toplumun önderleri olma sorumluluğunu asla unutmayınız. Bu hafta itibariyle doğum ve ölüm yıldönümü etkinliklerle anılacak olan şairlerin sultanı, merhum Necip Fazıl Kısakürek’in sözleriyle “Zaman bendedir ve mekân bana emanettir” şuuru ile köklerimizden geleceğe uzanacak, sadre şifa verecek değerlerimizi kişiliğe dönüştüreceksiniz. Değerlerimizi yaşayacak ve yaşatacak gönül erleri sizler olacaksınız inşallah.” diye konuştu.

 

“Bu ülkenin olduğu kadar tüm dünyanın hafız mühendislere, hafız siyasetçilere, hafız doktorlara ve işadamlarına inanın çok ihtiyacı var.”

“Mevlana hazretlerinin bir döneminin geçtiği, Yunus Emre’nin ayak bastığı, yaşadığı Karaman’da yüzyıllardır bu isimler hala unutulmadı ve öğretileriyle bu kişiler hala yaşıyorsa, bunun sebebi, hadimi oldukları dinin sonsuz bereketindendir.” diyen Çalışkan, “Bu sebeple gençler, imam hatipte okumanın fikir ve gönül dünyanıza neler kattığını çok iyi anlamalısınız. Bir taraftan bilimde, sanatta, teknolojide büyük atılımlar için hedefler belirleyecek, bir taraftan da insanlığın vicdanına yönelik dini ilimlerinizi olgunlaştıracaksınız. Bu ülkenin olduğu kadar tüm dünyanın hafız mühendislere, hafız siyasetçilere, hafız doktorlara ve işadamlarına inanın çok ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ardından kürsüye gelen Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Temsilcisi Fatih Maltepe bir konuşma gerçekleştirdi.

Program Vali Tuncay Akkoyun'un konuşmaları ile devam etti. Tuncay Akkoyun, “Bugün Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 6’ncı Bölge Finali’nde sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu program vesilesiyle, Mevlana’nın yurdu Şeyh Edebali’nin toprağı irfan ve hikmet pınarı Kadim şehrimiz Karaman’ımızı ziyaretleri onurlandıran her bir hafız kardeşimize ve hocamıza gönülden teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.Kur’an-ı Kerim’i ezberlemenin ve ilim rütbesinin en yüce rütbe olduğu bilinciyle derece elde etsin veya etmesin, yarışmaya katılan her bir kardeşimizi yürekten tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

“Kur’ân-ı Kerim, edebi, ilmi, irfanı, hikmeti, sevgiyi, saygıyı, merhameti, ahde vefayı ve bütün erdemleri öğretmektedir.”

“Yeryüzünü bir kandil misali aydınlatan Kur’an-ı Kerim, insanların kalbini, dünyasını ve ahiretini imar etmektedir.” diyerek sözlerini sürdüren Tuncay Akkoyun, “Kur’ân- Kerim, insanı en doğru yola ulaştırmakta, insana istikamet vermekte, hakkı ve hakikati telkin etmektedir. Kur’ân-ı Kerim, edebi, ilmi, irfanı, hikmeti, sevgiyi, saygıyı, merhameti, ahde vefayı ve bütün erdemleri öğretmektedir. Kur’ân-ı Kerim, iyi bir kul olmayı, iyi bir insan olmayı, eşrefi mahlûkat olan insanı en değerli yapan bütün hasletleri öğreten, bizleri Allah’a yönelten yüce bir kitaptır.” şeklinde konuştu.

“Sizler geçmişimizin mirası, ânımızın ve istikbalimizin muhafızlarısınız.”

“Kıymetli hafız kardeşlerim, Sizler, kelamların en güzeli Kur’ân-ı Kerim’i ezberleyip, kalplerinize nakşederek bu dünyada sahip olunabilecek en ulvî unvanlardan biri olan “Hafızlık” unvanına sahipsiniz.” diyen Akkoyun,  “Cenab-ı Hak “Kur’an’ı biz indirdik, Onu biz muhafaza edeceğiz.” buyurmaktadır. Rabbimiz, siz hafızlarımız aracılığıyla Kur’an-ı Kerim’i koruyor, muhafaza ediyor. Sizler, Kur’an-ı Kerim’in muhafaza edilmesine vesile olduğunuz gibi yaşantınızla, ahlakınızla, erdemli duruşunuzla aynı zamanda millî ve manevi değerlerimizi de muhafaza ediyorsunuz. Sizler geçmişimizin mirası, ânımızın ve istikbalimizin muhafızlarısınız. Öğrendiklerimizi idrak edip, Kur’ân-ı Kerim’i lafzı ve manası ile bir bütün olarak hayatımıza geçirmek mecburiyetindeyiz. Mukaddes kitabımızı güzel bir kıraatle okurken manası üzerine tefekkür etmeli, ömrümüzü Kur’an ile süslemeliyiz.” ifadelerine yer verdi.

“Rabbim bağımsızlığımızın sembolü minarelerimizden ezan seslerini, birlik ve beraberliğimizin sembolü camiilerimizin kubbelerinden de Kur’ân tilavetlerini kıyamete kadar eksik etmesin.”

“Son dönem büyük müfessirlerinden Elmalılı Hamdi Yazır’ın meşhur duasında ifade ettiği gibi Kur’ân-ı Kerim’i kendimize minhâc, zikrini kalbimize miraç etmeliyiz.” diyerek konuşmasına devam eden Akkoyun, “Sizler nasıl ki aldığınız eğitimlerle hafız olduysanız, inşallah kendiniz gibi öğrenciler yetiştirecek, hafızlar silsilesine katkıda bulunacaksınız. Şunu unutmayalım ki, nerede bir Kur’an tilaveti, nerede bir hafızımızın davudî sesini duyarsak orada rahmet vardır, bereket vardır, huzur vardır, sekinet vardır. Rabbim bağımsızlığımızın sembolü minarelerimizden ezan seslerini, birlik ve beraberliğimizin sembolü camiilerimizin kubbelerinden de Kur’ân tilavetlerini kıyamete kadar eksik etmesin. Peygamber Efendimiz’in (sav) hadis-i şerifinde ifade ettiği gibi “Kur'an'ı Kerîm'i okuyan ve hükümleriyle amel eden evladın, anne ve babasına kıyamet günü bir taç giydirilir ki bu tacın ışığı güneş ışığından daha güzeldir.” müjdesine mazhar olan, hafızlarımızın kıymetli anne-babalarını tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Tuncay Akkoyun, “Milli Eğitim Bakanlığımıza, Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüze ve İl Müdürlüklerimize teşekkür ediyorum.  Bilhassa hafızlarımızı yetiştiren kıymetli hocalarımıza şükranlarımızı iletiyorum, öğrenci kardeşlerimize Rabbim’den muvaffakiyetler diliyorum. Ebediyete irtihal eden hocalarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim hepimizi, rehberimiz Kur’an-ı Kerîm’i bir ömür hayatına geçiren, yaşamını Kur’ân-ı Kerim ile güzelleştiren kullarından eylesin. Allah bizleri Kur'an-ı Kerim'in pak yolundan ayırmasın.” diyerek sözlerini tamamladı.

9 ortaokul ve 10 lise öğrencisinin Türkiye finallerine katılma hakkı kazanmak için seçici kurul karşısında güçlü performans sergilediği yarışmada; lise kategorisinde Kayseri Erciyes Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Yasin Ekmen birinci, Nevşehir Acıgöl Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yusuf Şeker ikinci ve Hatay Erzin Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdulhamit Zahit üçüncü oldu.

Ortaokul kategorisinde ise Adana Kıvanç Anadolu İmam Hatip Lisesi (İHO) öğrencisi Hüsam El Hüseyin birinci, Mersin Silifke Milli İrade İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Ömer Faruk Gök ikinci ve Kayseri Mustafa Germirli İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi İhya Mustafa Anteplioğlu üçüncü oldu.

Yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ve protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Program günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.