Seçimden sonra ek MTV karar alınarak vatandaşa yeni bir vergi yükü getirildi. Milyonlarca araç sahibi bu vergiye tepki gösterdi. Daha sonra akaryakıtın litre fiyatına 5 lira ek vergi kararı alındı. Vatandaş bu vergi kararlarının iptal edilmesi gerektiğini düşünürken dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Bütçe açığının 2023'te 1,6 trilyon TL, 2024'te 2,65 trilyon TL, 2025'te 1,82 trilyon TL ve 2026'da da 1,82 trilyon TL olması bekleniyor.

Devlet harcamalarındaki artışın 2025'ten itibaren yavaşlayacak olmasına ilişkin tahmin, bütçe açığını daraltma hedefleriyle orantılı.
Ancak yeni vergiler koyarak ya da vergi oranlarını artırarak bu açığın kapatılması yoluna gidileceği belirtiliyor.

DOĞRUDAN VERGİLERDE ARTIŞ

OVP'de yer alan vergi düzenlemelerine ilişkin dikkat çeken noktalardan biri, doğrudan vergilere yönelik.

Bu kapsamda, gelir, kurumlar, emlak, MTV ve değerli konut vergisinin kapsamının genişletilip ya da vergi oranlarının artırılabileceği belirtiliyor.

Gayrimenkul alım-satımlarında ekspertiz zorunluluğu getirilebileceği, emlak vergisinin yeniden yazılabileceği ve 2000 CC ve üstü lüks araçlara yeni ÖTV artışı gelebileceği öne sürülüyor.

KDV, ÖTV VE MTV'YE ZAM

Karbon vergisi niteliği taşıyan vergilerin yeniden gözden geçirileceği ve tamamlayıcı karbon vergisinin ekonomik etkilerinin analiz edileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, benzin ve dizelle çalışan araçların ÖTV ve MTV'sinde artışa gidilip, elektrikli araçlara ise teşvik amaçlı düşük oranlı vergi düzenlemeleri gelebileceği belirtiliyor.