Kaya, bu uygulamanın çözüm değil, aksine ciddi mağduriyetlere yol açacağına dikkat çekti.
Recep Kaya, yaptığı basın açıklamasında, 2024/57 sayılı genelge çerçevesinde il milli eğitim müdürlüklerince norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmeye başlandığını hatırlatarak, bu atamaların öğretmenler için büyük sorunlara neden olacağını vurguladı. Kaya, norm kadro fazlası öğretmenlerin çoğunun, ailevi, sağlık ya da can güvenliği gibi mazeretlerle yer değiştirme sonucu norm fazlası duruma düştüğünü ifade etti.
"Re’sen Atama, Yeni Mağduriyetler Doğurur"
Kaya açıklamasında, öğretmensiz sınıflar bırakmamak ve eğitim kurumlarını güçlendirmek amacıyla yapılan bazı düzenlemelerin norm kadro fazlası öğretmenlerin sayısını artırdığını belirtti. Özellikle ikili eğitimin yaygın olduğu bazı illerde, bu düzenlemeler yüzünden norm kadro fazlası olmaması gereken pek çok öğretmenin bu kategoriye dahil edildiği bilgisini verdi.
Kaya, "Norm kadro fazlası öğretmenlerin kendi iradeleri dışında, idarenin tasarrufuyla ve istekleri haricinde eğitim kurumlarına re’sen atanması, mevcut mağduriyetleri daha da artıracaktır. Bu tür uygulamalar, eğitimde kaliteyi olumsuz etkileyebilir ve öğretmenlerin motivasyonunu düşürebilir" diyerek, re’sen atama uygulamasına karşı çıktı.
"İl Müdürlüklerine İnisiyatif Tanınmalı"
Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı, norm kadro fazlası öğretmenlerin durumlarının il milli eğitim müdürlüklerine bırakılması gerektiğini savundu. Kaya, "Yeni mağduriyetlere mahal vermemek için il milli eğitim müdürlüklerine inisiyatif tanınmalı; öğretmenlerin atamaları re’sen değil, geçici görevlendirmelerle yapılmalıdır" dedi. Kaya, bu şekilde hem öğretmenlerin mağduriyetlerinin önlenebileceğini hem de eğitimde sürekliliğin sağlanabileceğini belirtti.
Kaya’nın açıklamaları, eğitim camiasında geniş yankı uyandırırken, eğitimcilerin re’sen atamalara karşı duruşlarının daha da güçlenmesine neden oldu. Eğitim-Bir-Sen'in, norm kadro fazlası öğretmenler için daha adil ve çözüm odaklı bir yaklaşım talep ettiği açıkça ifade edildi.