?Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak ilan edilen 5 Haziran, dünyamızda her geçen gün daha da tehlikeli bir hal alan çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çevre bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Dünyamızda insan sayısı hızla artarken buna karşılık malesef bitki ve hayvan türleri hızla azaltmakta, bu da gerek ekolojik denge gerekse insanoğlunun geleceği açısından çok ciddi bir tehlike doğurmaktadır. Ekolojik dengenin bozulması; temiz su ve gıdadan iklim istikrarına, genetik yapıdan insan ve hayvan sağlığına kadar pekçok faktörü etkilemekte ve tabiat açısından geri dönüşü olmayan bir açmaza girilmesine sebep olmaktadır.
Çevre bilincinin oluşması için kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmekle birlikte bireysel anlamda çevrenin korunmasına ve yeşilin artmasına katkı sunmak da son derece önem arz etmektedir. Bu yüzden her şeyden önce çevreyi kirletmemek, atıkların ayrıştırılmasına özen göstermek, diğer canlıların yaşam alanlarını tehdit etmemek, ev ve iş yerlerinde enerji tasarrufunda bulunmak gibi adımlarla işe başlamalıyız. Çocuklarımıza ve gençlerimize içinde yaşadığımız doğaya ve tüm canlılara karşı sorumluluk taşıdığımızı her fırsatta hatırlatmalıyız.
Çevrenin korunması ve çevre bilinci, insanlığın geleceği açısından hayati önem taşımakta olup daha yaşanabilir bir dünya için yeryüzünde yaşayan tüm insanlara sorumluluk düşmektedir. Bu nedenle önce kendimizden ve yakın çevremizden başlayarak yaşadığımız dünyaya karşı daha nazik, duyarlı ve saygılı davranmalı; çevre bilincini artırmak için farkındalık oluşturmaya yönelik bilgilendirici çalışmalara hız vermeliyiz.
Bu vesileyle, çevre konusunda gereken hassasiyeti gösteren ve yaşadığı dünyaya sahip çıkan tüm vatandaşlarımızın Dünya Çevre Günü`nü kutluyorum.?