Mut'a bağlı Haydar Mahallesi'nde bulunan bin 300 yaşındaki anıt zeytin ağacı Vali Ali Hamza Pehlivan’ın da katılımıyla hasat programı düzenlendi. İlçe Müftüsü Mehmet Öztürk’ün duasının ardından hasat yapıldı. Yüz yıllardır ayakta kalan ve her yıl bereketiyle dikkat çeken bin 300 yıllık zeytin ağacı bu sene 250 kilogram ürün verdi. 

Hasat sonrası Vali Pehlivan, ilçe de tarımsal kalkınma kooperatifince üretilen Kızılova Obruk Peyniri üretim yeri ile zeytinyağı fabrikalarında da incelemelerde bulundu. 

Hasat için bir arada olduklarını anımsatan Vali Ali Hamza Pehlivan, “Hayırlı bereketli bir mevsim diliyorum. Mersin ilimizde 13 ilçesiyle 12 ay tarım faaliyetlerinin yapıldığı hayvancılık faaliyetlerinin hasatı her alanda üretim faaliyetlerinin yapıldığı bir ilimiz. Rakamsal olarak ürün bazında baktığımızda Türkiye’mizde üretilen birçok ürünün merkezi Mersin ilimiz. 10 üründe Türkiye birincisiyiz. 17 üründe de Türkiye ikincisiyiz. Muzdan eriğe kayısıdan çileğe kadar çok ürün ilimizde yetişiyor. Özelliklede Mut Kayısının üretim merkezi. Türkiye sıralamasında ortak üretimde ikinci sırada olmakla birlikte Ağırlıklı olarak Mut ilçemizde yetişen sofralık kayısı da Türkiye birincisiyiz. Tabi Mut ilçemizde aynı zamanda zeytinde yetişiyor. Tarsus’u ve Silifke dede yetişmiş olmakla beraber 269 bin dekar alan da Mut ilçemizde sizde zeytin üretimi yapıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Tarım orman Bakanlığının destekleriyle Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme projeleri kapsamında birçok yatırım hayata geçirilmiş bu konudaki teşviklerden çiftçilerimiz yararlandırılmış bu sayede 20 zeytinyağı fabrikası ve 11 ayrı zeytin işleme tesisi faaliyete geçmiş. Zeytinyağı ve zeytin aslında özellikle zeytin sırtımızı dayadığımız zeytinden de anlaşılacağı gibi insanlık tarihi kadar eski bir ürün ve bu ağaç 1300 yaşında anıt ağaç olarak tescil edilmiş. İlçemizde bu ağacın dışında 820, 650, 435 olmak üzere üç anıt ağacımız daha var. İlçede 15 milyona yakın zeytin ağacı var ülkemizdeki zeytin ağacı toplamının da yüzde 10’u Mut ilçemizde” dedi.

Programa Vali Pehlivan’ın yanı sıra AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, İlçe Kaymakamı Batuhan Bingöl, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, oda, kurum müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı.