Akaryakıt fiyatlarındaki gelişmeleri vatandaş yakından takip ediyor. Mayıs ayına kadar benzin ve motorinin litre fiyatı 20 liranın gerisindeydi. Milyonlarca araç sahibi o miktarları bile pahalı buluyordu.

Seçimlerden sonra hükümet benzin ve motorine ek ÖTV getirme kararı aldı. Bu kararla birlikte hem benzin hem motorine litre başına 5 lira ek vergi yansıtıldı.

Dolar kurundaki yükselişin devam etmesiyle benzin ve motorine bir de kur zammı geldi. Böylece kısa sürede litre fiyatının 40 lirayı geçtiğini söyleyebiliriz.

Küresel gelişmelere bağlı olarak değişen petrolün varil fiyatları da zamlarda çok etkili. Geçtiğimiz haftalarda hem benzin hem motorine indirimler uygulandı.

Çünkü petrolün varil fiyatlarında hiç görülmemiş bir gerileme yaşandı. Brent Petrol uzun aradan sonra 70 dolar seviyesine kadar geriledi.

Her şey iyi giderken geçtiğimiz gün işler tam tersine döndü. Brent Petrol fiyatları 76 dolara kadar yükseldi. Yani varil başına 5 dolarlık bir fiyat yükselişi oldu.

Bu miktarda yaklaşık olarak 150 lira fiyat artışı anlamına geliyor.

Varil fiyatının 150 lira pahalanması benzin ve motorine 2 lira civarında zam anlamına geliyor.

Yetkililer zamları yansıtmamak için elinden geleni yapsa da önümüzdeki günlerde hem benzin hem motorine bir zammın gelebileceği belirtiliyor.

Nihai kararın önümüzdeki saatlerde açıklanacağı söyleniyor.