Türkiye'de ekonomik krizin etkisiyle her ürüne defalarca kez zam uygulandı. Vatandaş enflasyon sarmalından kurtulmak için yetkililerin özel bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyor. Finansı tablolarında ise Türkiye'yi henüz olumlu bir süreç beklemiyor. Marketlerdeki fiyat artışı ise önceki aylara göre daha düşük miktarlarda gerçekleşmeye başladı. Ülkede her ürüne zam olarak yansıyan akaryakıt fiyatlarında son 6 ayda ciddi değişimler meydana geldi.

ERDOĞAN İMZALADI, AKARYAKITA 5 LİRA ZAM GELDİ

Mayıs ayında 18-20 lira aralığında seyreden benzin ve motorinin litre fiyatı 40 liraya dayandı. Akaryakıta zamlarda en çok konuşulan ise 16 Temmuz tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV zammı kararı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları Temmuz ayında arttı. Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Tek seferde benzin ve motorine 5 lira ek zam uygulanmış oldu.

ŞİMDİ 9 LİRA EK VERGİ ZAMMI KONUŞULUYOR!

Daha sonra dolarda yaşanan yükselişe bağlı olarak benzin ve motorine defalarca zam uygulandı ve litre fiyatı 40 liraya dayandı. Son günlerde yeni yılla birlikte akaryakıta yine vergi zammı geleceği konuşuluyor. Benzinde 7,5 TL, motorinde 7,05 TL artırılacak olan ÖTV'nin KDV dahil edildiğinde benzine 9 TL, motorine ise 8 TL zam olarak yansıtılacağı iddia edildi. Bahsi geçen bu iddialara vatandaşın tepkisi sert oldu.

 

MEHMET ŞİMŞEK İDDİALARA CEVAP VERDİ

Konuya ilişkin en aydınlatıcı açıklamayı ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. Şimşek, "Temmuzda bütçeyi düzeltmek için KDV gibi, ÖTV gibi vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak" ifadelerini kullandı. Yani yapılan açıklama göre 2024 yılında benzin ve motorine ek vergi beklenmiyor.