Türkiye'de ekonomik krizin etkileriyle döviz kurlarında ciddi yükselişler yaşandı. Türk Lirası değer kaybettikçe iğneden ipliğe her ürüne defalarca zam uygulandı. Bu süreçten en kötü etkilenen ise akaryakıt fiyatların oldu. Benzin ve motorinin litre fiyatına ekonomik kriz sürecinde defalarca zam uygulandı.

Döviz kaynaklı zamların haricinde akaryakıta bir de vergi zammı geldi. Temmuz ayında alınan karar çerçevesinde benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) 5 lira zam uygulandı.

Böylece benzin ve motorinin litre fiyatına 5 lira zam uygulanmış oldu.

Dolardaki yükseliş ve Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanma da bunun üzerine eklenince benzinin ve motorinin litre fiyatı 40 liraya kadar yükseldi.

Vatandaş bütçesini olumsuz etkilediği için akaryakıt fiyatlarına bir indirim gelmesi gerektiği düşünüyor. Söz konusu talebe çare olacak yöntem ise belli.

Ekonomi uzmanlarına göre benzin ve motorine 5 lira indirim uygulanabilir.

Bu indirimle birlikte motorinin litre fiyatı 33 liraya, benzinin litre fiyatı ise 31 liraya kadar gerileyecek.

Söz konusu yöntem ise belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün Türk Lirası'ndaki değer kaybına ilişkin bir açıklama yaptı.

Erdoğan, "Dezenflasyon programımız çok büyük ihtimalle TL'de reel bir değerlemeye sebep olabilir, TL'nin reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Önümüzdeki dönemde sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla yatırımcı güvenini kazanacağız, halen de kazanıyoruz. Yeni adımlarımız da yoldadır. açıklamalarında bulundu.

Yeni adımların yolda olduğunu duyan vatandaş ise sevindi. Türk Lirası'nda değer kaybı sona erdiği için akaryakıta getirilen ekstra 5 lira verginin iptal edilebileceği konuşuluyor. Bahsi geçen karar alınırsa benzin ve motorine 5 lira vergi indirimi gelecek.

Bu indirimle birlikte hem ekonomik kalkınma hızlanacak hem de vatandaş rahat bir nefes alacak. Vergi indiriminin yeni yılla birlikte gündeme gelebileceği belirtiliyor.