Akaryakıt piyasasındaki değişimlerin temelinde küresel gelişmeler yatıyor. Son yıllarda ekonomik krizin etkileriyle dünyanın ticaret dengesinde önemli değişimler meydana geldi. Petrolün varil fiyatındaki değişim benzin ve motorine zam ya da indirim anlamına geliyor.

Seçimlerden sonra benzin ve motorine gelen zamlar gündemden hiç düşmedi. 18-20 lira bandındaki fiyatların 40 liraya kadar yükselmesi birkaç aylık süreçte ortaya çıktı.

Fiyatları en çok etkileyen sıkıntılardan bir tanesi de benzin ve motorine ekstra 5 lira ÖTV uygulanması oldu. Yani litre başına 5 lira vergi zammı vatandaşa yansıtılmış oldu.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını etkileyen bir diğer husus ise döviz kuru. Haziran ayından bugüne kadar Türk Lirası'ndaki değer kaybı hızla devam ediyor.

Güncel döviz kuruna göre 1 dolar şuan tam 28,40 Türk Lirası'na denk geliyor.

Brent Petrol fiyatları da dünyadaki gelişmelere ve üretim miktarına göre değişiyor.

Son haftalarda varil fiyatının düşmesine bağlı olarak hem benzin ve hem motorine indirimler uygulandı.

Şuan Brent Petrol'ün varil fiyatı 86 dolardan işlem görüyor. Bazı ekonomi uzmanlarının fiyat politikasına göre Brent Petrol yüzde 10 değer kaybedecek. Bu gerçekleşirse varil fiyatı 77 dolara kadar gerileyecek.

Fiyat politikası gerçek olursa benzin ve motorinin litre fiyatına 4 lira indirim gelecek. Bu indirim yansıması durumunda vatandaşın ekonomik olarak rahat bir nefes alması bekleniyor.