Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının çok konuşuluyor olmasının en büyük nedeni özel araç sayısının artış göstermesi. Vatandaş araç sahibi olmasa bile akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan olumsuz etkileniyor.

Markette satılan meyve ve sebze dahil tüm ürünlerin satış fiyatında benzin ve motorin fiyatlarının payı var. Yani bir karpuzun 50 lira olduğunu düşünelim. Bu karpuzun en az 10 lirası nakliyeden kaynaklı motorin parası. Arabası olmayan vatandaş da bu şekilde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan etkilenmiş oluyor.

Durum böyle olunca arabası olan ya da olmayan milyonlarca vatandaş benzin ve motorine gelen zam ya da indirimleri dört gözle takip ediyor. Dünya piyasasındaki gelişmeler neticesinde petrolün varil fiyatı düşüş geçti. Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası dolar 2 lira daha yükseldi.

Doların yükselmesiyle benzin ve motorin fiyatlarına otomatik bir zam geliyor. Söz konusu zammın dün yansıtılmaması ise petrolün varil fiyatındaki düşüşten kaynaklı. Varil fiyatı düşse bile doların yükselişinden dolayı vatandaşa kahreden haber geldi. Edinilen bilgiye göre benzin ve motorin fiyatlarına bayram öncesi bir zam daha gelecek.

Söz konusu zammın litre başına 1 lira seviyelerinde olabileceği söyleniyor. Bazı vatandaşlar söz konusu zamma "Kurban Bayramı öncesi akaryakıta zam hediyesi verdiler" sözleriyle tepki gösteriyor. Bazıları ise "Küresel gelişmeler neticesinde zam yapılması normal. Eskiden motorin 30 lirayken bile alıyorduk. Zam gelse de arabaya binmeye devam ederiz" sözleriyle zammın normal olduğunu savunuyor.