Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, av yasağının Akdeniz ve Ege bölgelerinde 1 ya da 15 Mart`a çekilmesi gerektiğini savundu.

Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`de bütün bölgelerde denizlerde av yasağının 15 Nisan`da başlayacağını hatırlattı. Mart ayının başlarından itibaren balıkçılar tarafından tutulan balık türlerini incelediklerini anlatan Gökoğlu, çoğunluğunun yumurta bırakacak balıklar olduğunu ifade etti. 

Öğrencilerine balık türlerine yönelik işleyeceği ders için balıkçı halinden yeni tutulan 12 çeşit balık aldığını belirten Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Bu balıklar arasında kolyoz, turna, barbun, izmarit, sardalya gibi çeşitler yer alıyor. Balıkları incelediğimizde hepsinin yumurtalı olduğunu gördük. Akdeniz ve Ege`de mart ayında tutulan bütün balıkların gonadları yumurta dolu. Bu dönemde avlanan her balık çok sayıda yavruyu kaybetmek anlamı taşıyor. Av yasakları bölgede 1 ya da 15 Mart`a çekilmeli."

- "Akdeniz`de üremeye girmiş balık, Karadeniz`de üremeye başlamamış olabilir"

Gökoğlu, bölgeler arasında büyük farklılıklar olduğunu vurgulayarak, Karadeniz`de su ısınmasının Akdeniz`e göre daha geç gerçekleştiğini söyledi.

Akdeniz`de üremeye girmiş bir balığın Karadeniz`de üremeye başlamamış olabileceğine dikkati çeken Gökoğlu, şunları kaydetti:

"Bölgeler arası büyük farklılıklar var. Av yasakları bölgelere göre ayarlanmalı. Akdeniz`de balıkçılar, yumurta bırakacak anaç balıkları tutuyor. Gelecekte belki de çocuklarımıza bu nedenle balık bırakamayacağız. Balıkların denizlerimizde popülasyonu azalıyor. Duyarlı olmalıyız."