Genel Kurulda, muhalefet partilerinin asgari ücret ve yoksullukla ilgili önerileri tek tek görüşüldü:
-
Saadet Partisi'nin Önerisi: Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, asgari ücretle ilgili yaptığı konuşmada, enflasyonu 2 puan artırmasın diye asgari ücrete zam yapılmamasının insani duygulara aykırı olduğunu belirtti. Ün, yüksek enflasyon karşısında vatandaşın ezildiğini ve patronlara sağlanan vergi istisnalarının asgari ücretlilere sağlanmadığını vurguladı.
-
İYİ Parti'nin Önerisi: İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yoksulluğun arttığını ve maaşlardaki artışların enflasyon karşısında yetersiz kaldığını dile getirdi. Kocamaz, asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
-
CHP'nin Önerisi: CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin kredi borçlarını ödeyemez durumda olduğunu ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini savundu. Barut, tarımsal kredi faizlerinin düşürülmesini ve üreticinin girdi maliyetlerinin azaltılmasını istedi.
AK Parti ve MHP'nin Tepkisi
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, kira artışları ve ev meselesi gibi sorunların farkında olduklarını söyledi. Altunyaldız, dezenflasyon sürecinin haziran ayıyla birlikte başladığını ve kira artışlarının her ay düşeceğini belirtti.
Tartışmalar ve Oylama
CHP, DEM Parti ve İYİ Parti grup başkanvekilleri, Altunyaldız'ın konuşmasını eleştirirken, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek arasında sözlü tartışma yaşandı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, tartışmada kullanılan ifadeler nedeniyle uyarıda bulundu ve birleşime 30 dakika ara verdi.
Aranın ardından yapılan oylamalarda, muhalefet partilerinin grup önerileri kabul edilmedi. TBMM Genel Kurulu, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerine geçti.