Türkiye ekonomisinde zor dönem devam ediyor. Bu süreçte en çok alım gücü düşen vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Otomobil çağın bir ihtilacı olarak biliniyor ancak ekonomik yükü aşırı fazla. Son yıllarda vergi yükünün artmasıyla araç sahibi olmak da insanları düşündürür hale geldi. Yapılan yeni hesaplamalara göre araç sahipleri 1 trilyon lira vergi ödeyecek.

Vatandaşın sırtına yük olacak ağır vergiler, önümüzdeki yıl özellikle araç sahiplerini vuracak. İktidar, enflasyonu yüzde 33’e indireceğini söylerken, vergilere yüzde 70 civarında zam yapmayı planlıyor. Enflasyon tahmininin iki katından fazla artış gösterecek olan vergiler, mutfağı vururken araç sahipleri için de dev boyutlara ulaşacak.

Sözcü Gazetesi'ndeki habere göre, içki ve sigaradan alınan yüksek vergiler de bütçenin en önemli gelir kalemleri arasında yer almayı sürdürecek. İktidar bu yıl deprem gerekçesiyle Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) iki kere tahsil etmişti. Yılın başında 38.8 milyar lira gelir öngörülen MTV’den çifte vergi sayesinde yılın sonunda 71.5 milyar lira tahsilat yapılacağı hesaplanıyor. İktidar önümüzdeki yıl MTV gelir beklentisini ise 68 milyar 962 milyon lirayla çok yüksek tutuyor.

1 TRİLYON LİRAYI GEÇECEK

Bu rakam, araç sahiplerinden gelecek seneki MTV’nin yüzde 84.3 oranında zamlanacağını, dolayısıyla yeniden değerleme oranının yüksek belirleneceğini gösteriyor. Yeni araç alacaklardan da ÖTV yoluyla önümüzdeki yıl 498.5 milyar lira gelir elde edilecek. Yüzde 44’lük bu gelir artış hedefi yeni yılda sıfır araca yönelik zamların da çok olacağını işaret ediyor.

Araç sahiplerinden ayrıca akaryakıt Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olarak 455 milyar lira alınacak. Sadece akaryakıt ÖTV’sinin Katma Değer Vergisi ( KDV) olarak ayrıca 91 milyar lira tahsil edilecek. Böylece gelecek yılın bütçesine araç sahiplerinden girecek kaynak, araç ve akaryakıttaki ÖTV’siz fiyat üzerinden alınacak KDV hariç 1 trilyon 113 milyarı geçecek.