Türkiye’nin ikinci büyük entegre sulama projesi olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yer alan Konya-Çumra Projesi’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans katılımıyla ve dönemin Karaman Milletvekillerinin katılımı ile yapılmıştı. 

 

 Dönemin Karaman Milletvekili ve Şuan AK Parti Karaman Belediye Başkan AdayıMevlüt Akgün konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şunları söylemişti;
“Bölgemize, tarım ve ekonomik açıdan hayat verecek olan kop projesi tüm hızıyla devam etmektedir. Projenin en önemli aşaması olan 18 km’lik mavi tünel bitirilmek suretiyle bu yıl içerisinde hizmete açılmıştır.
Bunun yanısıra , bağbaşı barajı’da tamamlanmıştır. Ayrıca, bu projeye bağlı olarak bozkır ve avşar barajları ile Karaman’ın sulama ihtiyacını karşılayacak olan hotamış sulama göleti ihalesi yapılmış ve yapımına başlanmıştır.
Bölgemizde suyun azalması ve tarımda suya olan ihtiyacın artması sebebi ile sulama yatırımlarının bir an önce bitirilmesi hayati önem taşımaktadır.
Kop projesi kapsamında bölgemizde 48.000 hektar alan sulayacak olan karadağ sulama projesi’nin 2016 yılında ihale edilmesi planlanmıştı, ancak orman ve su işleri bakanımız ve DSİ genel müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bu projenin yapımı 2014 yılına alınmış ve proje ihalesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyor, ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Konya ve Karamanlı Çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği Konya Ovası Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nın akıbeti yılan hikâyesine döndü. 2012 yılında yapımına başlanan 2017 yılında bitirilmesi planlanan ve şu ana kadar 541 milyon TL harcanan proje, kanalın defalarca çökmesi nedeniyle bir türlü neden bitirilemedi.

 

* Bu kanal projesi bir sulama projesiydi. 2007 yılında projelendirilmiş ve yapımına başlanmış fakat aradan geçen 17 yıla rağmen bir türlü su getirilememiş.

 

* Proje ile ovaya 400 milyon metreküp civarında su getirilecek ve bu suyun bir kısmı içme suyu, büyük bir bölümü ise ovayı sulayacak. 2017 yılında proje bitmiş ve deneme su basılmış. Sonra kanalın birçok yeri göçmüş. Daha sonra bir kez daha kanala su verilmiş, ancak kanal bir kez daha göçmüş.

 

* 3’üncü kez daha düşük oranda su verilmiş. İlk temel atma maliyeti 500 milyon lirayı bulan şimdi belki de 1 milyarı bulan bu proje güya 2017 yılında hayata geçecekti ne oldu?

 

* Bugün 2024 hala proje görüldüğü gibi su yok. Çökme var. Çöken yerler niye yapılmaz, bilen yok. Burada 3 müteahhit gelmiş geçmiş. Müteahhitlerin hiçbirinden hesap sorulmamış. Şu an da çürümeye terkedilmiş bir kanal haline getirilmiş.

 

Konya ve Karamanlı çiftçilerin beklentileri büyük olmasına rağmen, proje sürecinde yaşanan aksaklıklar ve belirsizlikler, bölge halkını hayal kırıklığına uğrattı. Projenin geleceği hakkında net bir yol haritası oluşturulmadığı sürece, su temini ve sulama konularında bölgenin karşılaştığı zorlukların çözümü için ciddi adımlar atılması gerekecek gibi görünüyor.