G-NL5SXDG3FM

Yeniden Refah Partisi

GÜNCEL - 30-07-2019 11:43

Paşamızın 136. Doğum Günü Kutlu Olsun

"Yeniden Refah Partisi olarak Karaman teşkilatları olarak ülkemizin milli ve manevi değerlerini yeni nesillere tanıtmak zorundayız. "

Bunların başında tabi ki hemşerimiz Kazım Karabekir Paşa gelmektedir. Bugün doğum gününü kutladığımız Kazım Karabekir Paşa kimdir bilmek lazımdır. Paşamız ve devlet büyüğümüz 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul`da doğdu. Aslan Karaman?ın Kazımkarabekir kasabasındandır. Babası Karamanlı Mehmet Emin Paşadır. İstanbul`da eğitimine başlayan Karabekir, Van ve Harput`ta devam edip eğitimini Mekke`de tamamladı. 1896 yılında ise İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi`ni,1899 da Kuleli Askeri İdadisinde öğrenim gördü. 1902`de Harbiye Mektebi`ni bitirdi. 1905`te de Erkan-ı Harbiye`den yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti`nin kurulmasında büyük rol oynadı. II. Meşrutiyet`in ilanının ardından da Edirne`de bulunan 3. Ordu tümenine atandı. Bunun yanında 31 Mart Ayaklanmasında da görev aldı. 14 Nisan 1912`de de binbaşılığa yükseldi.

Balkan Savaşları döneminde de Trakya sınır komiseri olarak önemli vazifelerde bulundu. Çanakkale Savaşı`nın başlaması üzerine de cepheye gönderilerek Kereviz dere de Fransızlara karşı üç ay boyunca mücadele etti. 1916 senesinde de Kutü`l-Amare`yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. 1918 yılında da Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini Ermeni ile Rus kuvvetlerinden geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında da Sadrazam Ahmed İzzet Paşa`nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Milli Mücadeleye katıldı. Kurtuluş Savaşı`nda da Doğu cephesi komutanlığı yaptı. 15 Kasım 1920 tarihinde de Ermeni ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Bunun yanında Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti`yle de Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü.

Daha sonra I. Ordu müfettişliğine tayin edildi. 1923`te de İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne girdi. Öte yandan 17 Kasım 1924`te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının da başkanlığını yaptı. Ancak parti 3 Haziran 1925`te Şeyh Sait ayaklanmasıyla ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. 1946 yılında da TBMM başkanlığına seçildi. Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948 tarihinde Ankara`da hayatını kaybetti. Cenazesi Devlet Mezarlığı`nda toprağa verildi. Yeniden Refah Partisi Karaman Teşkilatı olarak Paşamızın 136. Doğum kutlarken kendisine Allahtan rahmet dileriz.

Günün Diğer Haberleri
G-NL5SXDG3FM G-VXJRKS55FP G-FZKYZX0T7W G-FSDKGZVN2L